CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

LAWRENCE SHANKLAND: "IK BEN GRAAG BIJ BEERSCHOT MAAR DIE SLECHTE RESULTATEN ZIJN ZO FRUSTREREND"

In normale omstandigheden zou Lawrence Shankland afgelopen zondag matchwinnaar geweest zijn in de derby... tot scheidsrechter Verboomen en de VAR het nodig vonden om zijn schitterende doelpunt alsnog af te keuren voor een overtreding aan de overzijde van het terrein dertig seconden eerder. Geen 1-2-zege dus voor Beerschot maar uiteindelijk nog 2-1-verlies na een tweede treffer van Michael Frey. "Totaal onverdiend die zege van Antwerp. Ik was enorm teleurgesteld dat mijn goal niet telde", klinkt Beerschots Schotse aanvaller zes dagen later nog bijzonder ontgoocheld. "Op basis van onze collectieve prestatie, zeker in de eerste helft, hadden we recht op minstens een gelijkspel."

"Die rivaliteit tussen Beerschot en Antwerp is wel fameus, amai. De derby was intens, fel betwist, stond bol van pittige duels en werd gespeeld in een leuke, vijandige sfeer. Met uitzondering van het resultaat heb ik zondag wel genoten.  Of het vergelijkbaar is met de derby's tussen mijn ex-club Dundee United en Dundee FC? Ik heb de indruk dat het hier in Antwerpen allemaal veel intenser is, de haat tussen beide supportersclans een pak groter. Niet verwonderlijk misschien: Dundee in het oosten van Schotland is een pak kleiner dan een wereldstad als Antwerpen. Al mag de Dundee derby er ook zijn hoor. Beide stadions liggen er in dezelfde straat, amper een tweehonderdtal van elkaar verwijderd. Dat creëert sowieso een speciaal sfeertje."

Zeven maanden geleden werd jouw transfer naar Beerschot afgerond. Kijk eens terug op die periode.

"Voor mij is dit een totaal nieuwe ervaring, mijn eerste seizoen buiten Schotland. Of ik gezien de precaire situatie van Beerschot en de nakende degradatie spijt heb van die overstap? Nee hoor, al knaagt onze laatste plaats in de rangschikking en is het uitblijven van goede resultaten een grote frustratie. Zeker als je beseft dat de club halfweg vorig seizoen nog trots en verdiend aan de leiding stond in 1A. Die terugval is opmerkelijk. Niet normaal. Had ik echt niet verwacht. Ik heb er geen uitleg voor. Er zit volgens mij best wat kwaliteit in onze kern. En de sfeer onderling in de kleedkamer is altijd goed geweest. We verloren echter iets te vaak met één doelpuntje verschil, onze individuele fouten werden telkens afgestraft. Bovendien waren er aantal discutabele beslissingen van de scheidsrechters en de VAR. Maar toegegeven, we hebben ook een aantal heel zwakke prestaties neergezet."

Het duurde een tijdje vooraleer je je vaste stek in het elftal kon afdwingen.

"Klopt maar met zo'n aanpassingsperiode had ik wel rekening gehouden. Alles was nieuw voor mij: de aanpak op training, het voetbal zelf, de tactische benadering. Tel daarbij die trainerswissels,... Maar nu lijk ik toch een vaste waarde te zijn."

Tevreden met je progressie?

"Bwah, helemaal content kan je in de huidige sportieve omstandigheden natuurlijk niet zijn. Tegen de degradatie spelen is sowieso niet leuk.  Had ik ook nog maar één keer meegemaakt toen ik op uitleenbasis bij Saint Mirren speelde. Eén van de redenen waarom ik in het buitenland wou gaan voetballen had ook te maken met het feit dat ik me in een sterke competitie verder wou ontwikkelen. Veel te spelen en te scoren..."

... om op die manier je kansen om in het Schotse nationale elftal te vergroten?

"Ook ja."

En, nog iets gehoord van bondscoach Steve Clark en zijn assistenten sinds je overstap naar Beerschot?

"Neen. Ik zal duidelijk nog meer moeten scoren en vaker belangrijk zijn om terug opgeroepen te worden en mijn vijfde cap te versieren. Maar ik blijf hard werken en knokken. Op training en tijdens de wedstrijden. Dat is mijn instelling."

Hoe bevalt het leven in Antwerpen eigenlijk?

"Heel goed. Mooie stad om te wonen. Ik heb een flat in het stadscentrum, waar altijd wel iets te beleven valt. Mijn ouders zijn ook al een aantal keren overgekomen om mijn wedstrijden bij te wonen en genoten evenzeer van de sfeer in de stad. Zelf ben ik eerder een huismus die zich vooral op het voetbal en mijn gezin focust. Veel van België heb ik nog niet gezien. Laat me eens denken... In Brussel ben ik al geweest. Om iemand op te halen aan de luchthaven."

En om een doelpunt te scoren in Anderlecht.

"Hahaha, da's juist. Anderlecht vond ik trouwens het indrukwekkendste team waartegen we al hebben gespeeld. Met 0-7 weggespeeld worden deed pijn. Het feit dat we in alle linies overdonderd werden ook. Zoiets blijft aan je ribben kleven..."

Zien we je volgend seizoen nog bij Beerschot - hoogstwaarschijnlijk in 1B?

"Ik wil nog niet over degradatie spreken tot het mathematisch vaststaat. Ik heb hier een contract voor drie seizoenen. Dus in principe blijf ik gewoon hier voetballen."

Tekst: Danny Geerts
Foto: Jan Mees 
 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts