CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

IN HET TOPSEIZOEN 2016-2017 ROLDE BEERSCHOT WILRIJK ALS EEN PLETWALS OVER SERAING

Heel veel zoete herinneringen bewaart Beerschot niet aan de verplaatsingen naar Seraing. Zeker in de eindrondes van tweede klasse in de jaren '80 trokken we in het Stade du Parays (iets te) vaak aan het kortste eind waardoor we telkens de promotie naar de hoogste afdeling misten. Nee, die wedstrijden laten we vandaag netjes onder het stof liggen.

Ons laatste bezoek aan Seraing dateert van het seizoen 2016-2017, toen we als KFCO Beerschot Wilrijk als een wervelwind door de nieuwe Eerste Amateurreeks raasden. Marc Brys was onze nieuwe trainer; de transferperiode fel met de terugkeer van Mo Messoudi met daarbovenop nieuwelingen als Denis Prychynenko, Arjan Swinkels, Jan Van den Bergh en het aanvalsduo duo Fessou Placca-Simon Vermeiren, dat overkwam van FC Oosterzonen. Serieuze kleppers allemaal. Het was de jaargang waarin Beerschot het profvoetbal op het Kiel weer introduceerde.

De tegenstanders keken zich de ogen uit op KFCO Beerschot Wilrijk. Een profclub in de Eerste Amateurreeks: het werd oneerlijke concurrentie genoemd en uiteraard werd het team van Marc Brys onmiddellijk en unaniem in de rol van grote favoriet geduwd. Niet onterecht natuurlijk, maar daar liet onze club zich niet uit z’n lood slaan. “We hebben van bij het begin onze sportieve ambities op tafel gegooid en eerlijk gezegd dat we resoluut voor de titel gingen. Daar moesten we niet onnozel over doen”, pikte Marc Brys daarop in. “Het is aan ons om te presteren en te tonen dat we inderdaad de beste ploeg uit de reeks zijn.”

Het bleken profetische woorden want ook in het seizoen 2016-2017 denderde de Kielse succestrein gewoon verder. En hoe. KFCO Beerschot Wilrijk legde een quasi perfect parcours af, behaalde 80 punten op 90, liet 26 overwinningen optekenen, twee gelijke spelen, verloor slechts twee keer… en zette in een (overbodige) eindronde de kroon op het werk. Alstublieft, dankuwel!

Half maart 2017 stond de verplaatsing naar Seraing op het programma; de eerste wedstrijd na het tragische overlijden van Algemeen Directeur Marc Steenackers. De sfeer was bedrukt in Kielse rangen, maar de wil om voor Marc de volle pot te pakken, was zelden groter. Onze Mannekes maakten het verschil in de tweede helft met twee doelpunten van Alex Maes en daartussenin een treffer van Kevin Geudens. 

SERAING - KFCO BEERSCHOT WILRIJK  0 - 3 

TOESCHOUWERS: 1.700

SCHEIDSRECHTER: Chaspierre

DOELPUNTEN: 63' Maes 0-1, 84' Geudens 02, 90' Maes 0-3

SERAING: Mignon, Faye, Bonemme, Kilota, Swerts, Camara, Toussaint, Deville (69' Pierrot), Cascio, Cuypers (70' Sambu), Gueye (60' Arteaga)

BEERSCHOT: Clepkens, Pereira, Prychynenko, Swinkels, De Jonghe, Geudens, Schaessens, Maes,  Messoudi (50' François), Placca, Vermeiren (90' Rusu)

GELE KAARTEN: De Jonghe, Arteaga, Bonemme, Pereira

RODE KAARTEN: geen

Hoe gek het in die omstandigheden ook klonk: “life goes on”. Terug de focus op het voetbal draaien, leek niet voor de hand liggend maar KFCO Beerschot Wilrijk deed het in grote stijl. De zes resterende wedstrijden van de reguliere competitie werden immers alle zes gewonnen. Afsluiten met een indrukwekkende 18 op 18, het was een topprestatie én het perfecte eerbetoon aan Marc Steenackers.  

En daarmee had KFCO Beerschot Wilrijk in de kortst mogelijke tijdspanne van vier jaar de promotie vanuit eerste provinciale naar 1B verwezenlijkt. Een prestatie die ook door burgemeester Bart De Wever en het Antwerpse schepencollege naar waarde werd geschat; getuige de schriftelijke uitnodiging van “’t stad” om op 28 mei 2017 af te zakken naar het stadhuis, waar de club op het Schoon Verdiep officieel gehuldigd zou worden. De perfecte afsluiter van een schitterend seizoen… waarbij onze supporters de Grote Markt heerlijk mooi paars en wit inkleurden.

Na afloop trok het ganse gezelschap nog naar het Olympisch Stadion voor het ultieme uitwuifmoment. Daar verklapte Hernan Losada dat hij zijn contract met één jaar verlengd had... en mocht  Arjan Swinkels de trofee “Manneke van ’t Seizoen” in ontvangst nemen als verdienstelijkste speler van de jaargang 2016-2017.

Tekst: Danny Geerts
Foto: Jan Mees

Jupiler Pro League

1 Club Brugge 76 pts
2 R. Antwerp F.C. 60 pts
3 RSC Anderlecht 58 pts
4 KRC Genk 56 pts
5 KV Oostende 53 pts

XIII teamwear

ontdek onze webshop