CLUB NIEUWS

BEERSCHOT KAMPIOEN OP 12 MAART 1939

85 JAAR GELEDEN VIERDE BEERSCHOT ZIJN ZEVENDE (EN VOORLOPIG LAATSTE) LANDSTITEL

Zeven maal in zijn rijke geschiedenis kroonde Beerschot zich tot landskampioen. De laatste keer gebeurde dat in 1939, meer bepaald op 12 maart. Toen gingen de Mannekes op verplaatsing bij Daring met 1-3 winnen en was de titel een feit. Vandaag exact 85 jaar geleden dus. Een korte terugblik op een sensationeel seizoen...

De kranten vonden in het seizoen 1938-1939 amper woorden om het wervelende voetbal dat Beerschot week na week op de mat bracht te omschrijven. Niet alleen in Antwerpen zelf, maar in gans België. "Het briljantste voetbal wordt op het Kiel gespeeld", luidde het unaniem. Paars-wit beschikte inderdaad over een uitzonderlijke lichting voetballers, die individuele klasse paarden aan tactisch inzicht en de collectieve gedachte. Raymond Braine, die enkele jaren eerder teruggekeerd was van Sparta Praag, had zijn rol als smaakmaker en maestro weer opgenomen, en vooraan trapte Rik Isemborghs met z'n ogen toe doelpunt na doelpunt binnen. Indrukwekkend was het.

Onze club teerde echter niet alleen op dat topduo. Niet minder dan tien Beerschotters waren toen international. Ongezien. Het was dan ook niet verrassend dat het seizoen 1938-1939 een ware triomftocht zou worden. Met uitzondering van... FC Boom (!) kon geen enkele ploeg Beerschot uit zijn ritme halen. De pas gepromoveerde Steenbakkers wonnen de openingswedstrijd met 3-2 en kwamen in de terugronde op het Kiel met 1-2 zegevieren. De overige ploegen hadden geen verhaal tegen het Kielse champagnevoetbal. Ook de buren uit Deurne Noord niet. In het Olympisch Stadion klopte Beerschot Antwerp  met 3-0 dankzij een loepzuivere hattrick van Isemborghs; op de Bosuil werd met 1-3 gewonnen. Er bestond niet de minste twijfel over wie toen "De Ploeg van't Stad" was.

Halfweg de competitie had het elftal van trainer Ferdinand Wesely al een riante voorsprong uitgebouwd in het klassement. En die werd met de week uitgediept. Vaak met overtuigende cijfers: 5-0 tegen Daring, 5-1 tegen Olympic Charleroi, 4-0 tegen Gantoise, 2-4 op Union, 1-5 op White Star. Kortom, het was zowat altijd Carnaval op't Kiel. En ook op verplaatsing.

Op zondagnamiddag 12 maart 1939 zette Beerschot in het Oscar Bossaertstadion de kroon op het werk met een 1-3-uitzege bij Daring. Wim Bauwens en twee keer Rik Isemborghs (weer hij!) scoorden en zorgden op die manier dat de champagne reeds drie matchen voor het einde ontkurkt kon worden. Beerschot verlengde zijn titel daarmee in grote stijl. Want in de eindrangschikking telden onze Mannekes zo maar eventjes zeven punten meer dan de tweede Lierse, en dat in het oude "2 punten voor een overwinning-systeem".  Even grandioos als indrukwekkend.

Tien jaar na de gouden jaren '20 waarin Beerschot vijf keer kampioen was geworden, leek er nu ook voor deze generatie een nieuwe succesperiode aan te komen. Helaas, in 1939 was de situatie met de nakende Tweede Wereldoorlog zo ernstig dat de Belgische Voetbalbond besliste om geen nationale competitie meer te organiseren. Bovendien waren de meeste spelers al gemobiliseerd. Tijdens de oorlogsjaren, meer bepaald in het seizoen 1940-1941, werd wel een noodcompetitie met een bekerformule betwist. Hierin werd Beerschot in de halve finale uitgeschakeld door Lierse.

De namen van de Beerschot-kampioenen van het seizoen 1938-1939: Arthur Ceuleers, Corneel Seys, John Van Alphen, Gaston Van den Bosch, Rik Isemborghs, Raymond Braine, Piet Meuldermans, Charly Van den Wouwer, Charles Van Dyck, Alfons De Winter, André Saeys, François Gommers, Armand De Pauw, Charles Loomans, Wim Bauwens, Stanley Van den Eynde, Jan Lins en Jean Van Biesbroeck.

Rik Isemborghs werd topscorer met 27 doelpunten, gevolgd door Raymond Braine en Arthur Ceuleers met elk 11 treffers.

Tekst: Danny Geerts 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts