CLUB NIEUWS

13 APRIL 1924: BEERSCHOT PAKT ZIJN TWEEDE TITEL NA EEN RAZENDSPANNEND SLOT… EN MET DANK AAN DE BUREN VAN BERCHEM SPORT

HOOGTEPUNTEN 13 APRIL

“HET GEBEURDE VANDAAG OP…”

13 APRIL 1924: BEERSCHOT PAKT ZIJN TWEEDE TITEL NA EEN RAZENDSPANNEND SLOT… EN MET DANK AAN DE BUREN VAN BERCHEM SPORT

Om deze voetballoze coronavirus-periode te overbruggen duiken we voor u in de geschiedenis van Beerschot en stoffen we op die manier voor u het fraaie palmares met zeven landstitels, drie bekeroverwinningen en ontelbare andere sportieve hoogtepunten af.

Die laten we de volgende weken en maanden op regelmatige tijdstippen de revue passeren. In woord en beeld. Pure nostalgie is het…

Twee jaar nadat Beerschot zich voor de eerste keer tot landskampioen kroonde – na een testmatch tegen Union – was het op het Kiel opnieuw prijs. Het seizoen 1923-1924 was eens te meer een nek-aan-nek-race met Union en het was pas op de allerlaatste speeldag dat paars-wit die tweede titel op zak mocht steken. Zelfs ondanks een nederlaag… maar wel met de hulp van Berchem Sport.

Zondag 13 april 1924 stond in Ere-Afdeling de 26ste en laatste competitiespeeldag  op het programma. Beerschot ging de laatste rechte lijn in met twee punten voorsprong op Union. Onze Mannekes moesten op bezoek bij Racing Brussel, de derde in de rangschikking, en hadden aan een gelijkspel genoeg om te mogen vieren.

Maar helaas, dat lukte niet. Uitgerekend op die beslissende zondag ging Beerschot in de hoofdstad de boot in. Met 2-1 en een tegendoelpunt in de laatste minuut. Kan het dramatischer? Racing Brussel was na een kwartier op voorsprong gekomen  maar Albert Hendrickx (foto) zorgde twee minuten na de rust voor een verdiende gelijkmaker. Met de vingers in de neus naar de tweede titel, dacht iedereen. Behalve Racing Brussel-aanvaller Verstraeten, die in de ultieme slotfase de 2-1 scoorde… en de Beerschot-familie in rouw dompelde. Niet lang echter, want na een telefoontje even later bleek dat  Union tegen Berchem Sport niet verder was gekomen dan een gelijkspel, zodat Beerschot in de eindrangschikking één puntje meer telde dan de grote concurrent uit Brussel. Toch kampioen dus, en dat lokte duizenden supporters van Beerschot én Berchem naar het Centraal Station van Antwerpen, waar de Kielse helden bij hun terugkeer uit Brussel uitbundig werden gevierd.

ZONDAG 13 APRIL 1924 – STADION RACING BRUSSEL

RACING BRUSSEL – BEERSCHOT  2 – 1

TOESCHOUWERS: 11.000

SCHEIDSRECHTER: Barette

DOELPUNTEN: 15’ Jooris 1-0, 47, Hendrickx 1-1, 90’ Verstraeten 2-1

RACING BRUSSEL: De Bie, Van Wambeke, Lavigne, Moesschalck, Vets, Vandenhoute, Busschots, Jooris, Huth, Jodard, Verstraeten

BEERSCHOT: Fishlin, Ruyssevelt, Van der Gracht, Pelsmaeker, André Fierens, August Fierens, Elst, Hendrickx, Larnoe, Thys, P. Braine

Er waren trouwens ook heel wat Beerschot-fans die de verplaatsing naar Racing Brussel hadden meegemaakt; iets wat in die tijd niet evident, en ook nog niet populair was. De “Beerschot Supporters Club”, gevestigd in café Matador in de Brederodestraat  en met vestigingen in Hoboken en op het Kiel, organiseerde vanaf dat seizoen reizen naar de uitwedstrijden.  Het lidmaatschap bedroeg in die tijd 2 frank (omgerekend 5 eurocent) per week, en daarmee mochten de supporters mee op verplaatsing, zelfs voor de verre trips naar Verviers, Luik en Brugge.

Het was in die tijd dat de supportersclubs met speciale acties uitpakten om steeds meer volk naar het Olympisch Sradion te lokken. Zo kregen de leden een aanzienlijke korting bij de aankoop van een abonnement.

Maar terug naar het voetbal zelf. Het Beerschot-elftal werd de daaropvolgende zondag in de bloemetjes gezet tijdens een wedstrijd van het immens populaire Paastornooi, dat in het Olympisch Stadion werd georganiseerd.

Gazet van Antwerpen beschreef het zo: “De uitslagen der kampioenenmatchen van den jongsten Zondag hebben nog medegewerkt om de belangwekkendheid van het Paaschtornooi 1924 te verhoogen. De nieuwe kampioen van België, BEERSCHOT A.C., zal zich voor het eerst onder zijnen herwonnen titel voor het Antwerpsche publiek vertoonen, en zal dus ruimschoots gelegenheid hebben het huldebetoon zijner stadsgenooten in ontvangst te nemen. Het toeval heeft uitstekend medegewerkt, want het is juist Berchem Sport, dat voor een deel heeft bijgedragen tot het welslagen van het seizoen der Beerschotjongens, dat zijn tegenstander zal zijn in de eerste afvallingswedstrijd van den eersten dag.”

De Beerschot-kern die in het seizoen 1923-1924 won bestond uit (met tussen haakjes het aantal gespeelde wedstrijden): André Fierens (26), Corneel Elst, August Fierens, Rik Larnoe en Yvan Thys (25), Roger Fishlin en Gustaaf Pelsmaeker (24), Gust Van der Gracht (23), August Ruyssevelt (21), Pierre Braine (20), Albert Hendrickx (14), Marcel De Bakker (13), Henri Janssens (9), Raymond Braine (7), Henri Van Averbeke (3) en Armand Proost (1)

Yvan Thys was de Kielse topscorer met 16 doelpunten, gevolgd door Marcel De Bakker met 11 goals, Rik Larnoe 6 stuks, terwijl de gebroeders Braine, Neleke Elst en Albert Hendrickx ieder drie keer scoorden.

In datzelfde jaar 1924,meer bepaald op 3 september, kende koning Albert I aan onze club de titel van Koninklijke Maatschappij toe. Beerschot AC heette voortaan Royal Beerschot AC

 

Tekst: Danny Geerts

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts