A-KERN NIEUWS, CLUB NIEUWS

"Wat een jaar. Niet te geloven."

Hernan Losada staat voor z’n eerste Antwerpse derby in hoogste klasse. Als speler stond hij met Beerschot nooit tegenover Antwerp, op die weinig betekende PO2 ontmoetingen na.  Zondag mag hij als coach naar de Bosuil, voor de eerste Antwerpse clash op het hoogste niveau in 16,5 jaar. En dat dik een jaar nadat hij T1 werd. “Wat een jaar. Niet te geloven.”

-Coach, weet je waar Beerschot 1 jaar geleden stond?

“Dat weet ik maar al te goed. Ik had nog niet lang overgenomen en we stonden vijfde in 1B, met 14 punten in 11 wedstrijden. Enkel Lommel, Lokeren en Roeselare stonden achter ons. We deden niet meer mee voor de eerste periodetitel en niemand gaf ons nog een kans. En kijk waar we nu staan. We pakten de tweede periode, wonnen de titel en staan derde op 1 punt van de leider in 1A. Dit is echt een ongelooflijk verhaal en ik zal Beerschot eeuwig dankbaar zijn dat ze mij deze kans gaven en in mij geloofden. In mijn omgeving waren er veel mensen die toen vonden dat het niet het juiste moment was om over te nemen. Zelfs m’n papa was niet overtuigd, niet onbegrijpelijk, maar iets in mij zei dat ik het moest doen. Ik wist dat deze ploeg kwaliteiten had en dat er snel progressie kon gemaakt worden. Iedereen in deze club heeft meegewerkt aan deze remonte met de titel als bekroning. Ik vind het belangrijk dit nog eens te vertellen want we mogen niet vergeten wat we gerealiseerd hebben en vanwaar we komen. Dat maakt het des te mooier dat we straks die derby spelen, met de twee Antwerpse ploegen in de top-5. Genieten en trots zijn, dat moeten we doen. “

-Dat de twee Antwerpse ploegen zo hoog staan, maakt het dat nog bijzonderder?

“Dat is zeker zo. Het is mooi voor de stad en het bewijst ook dat er in Antwerpen plaats is voor 2 grote ploegen. Al moet ik er meteen bijzeggen dat Antwerp verder staat dan Beerschot. Hun kern, hun budget, hun stadion, zij hebben de laatste jaren enorme stappen gezet en zijn een topclub. Ik durf gerust te stellen dat op dit moment Antwerp de grootste is. Beerschot is de mooiste. Daar is ook niks verkeerd mee. 7 jaar geleden was Beerschot een club in eerste provinciale. Wij schrijven ons eigen verhaal, en da’s een heel straf verhaal. Op onze manier, en stap voor stap, willen wij in de komende jaren ook weer aansluiting krijgen bij de top. “

-Is Antwerp dan favoriet?

“Kijk naar de feiten.  Zij zijn een vaste waarde geworden in PO1, wonnen de beker en spelen Europees. Antwerp heeft een kern die breed en sterk is. Ik vind trouwens dat ze onder Leko ook goed voetbal brengen. Het is meer dan power. Maar langs de andere kant spelen wij op dit moment met vertrouwen en kijken wij ongelooflijk uit naar die derby. Wat ook in ons voordeel speelt, is het hogere aantal Belgen. Zij begrijpen waar het om draait in zo’n derby. Ik heb geen truken nodig om hen te motiveren. Dit is een club en een groep die 1B heeft meegemaakt. Als deze spelers zich week na week konden opladen voor, met alle respect, matchen tegen ploegen als Lommel en Roeselare, dan zal dit ook wel geen probleem zijn. Dat we nu zo een sterk collectief zijn, is ook dankzij onze gezamenlijke strijd die we vorig seizoen in 1B gestreden hebben. Daar hebben we een enorm groepsgevoel gekneed waarop we nu voortbouwen. “

-Met welke instelling trekt Beerschot naar de Bosuil?

“Met dezelfde instelling als alle vorige wedstrijden. Wij spelen altijd om te winnen, en dat is zondag niet anders. Wij zijn de spectaculairste ploeg van België. Niet alleen onze supporters , ook andere voetballiefhebbers kijken graag naar onze wedstrijden. Er valt altijd wat te beleven. Dat daar dan ook eens een 5-1 nederlaag tussenzit, dat neem ik er graag bij als we meedraaien in de top-5. Ik wil altijd winnen en daar horen soms risico’s bij. Dat past bij de identiteit van Beerschot. Die mogen we niet verloochenen. Ik verlies liever 1 keer met 5-1 dan 5 keer met 1-0. Daarmee wil ik niet ontkennen dat we teveel tegendoelpunten slikken. We zijn daar zeker mee bezig. Maar het is belangrijk om dat in de juiste context te zien. Het moeilijkste in voetbal is gevaar creëren, en dat doen we. Ook omdat we onze aanvallende en creatieve spelers genoeg vrijheid geven. Ik weet als geen ander hoe belangrijk dat is. ”

"We hadden liever in een volle Bosuil gespeeld."

-Het is 16,5 jaar geleden dat we een derby hadden in de hoogste klasse. Iedereen kijkt naar ons. Is dit de match van het jaar?

Onze match van het jaar was de finale in 1B. Over 2 wedstrijden met 5-1 winnen van OHL en de titel pakken, dat was het belangrijkste. Daardoor keerden we terug via de grote poort en niet door een of andere hervorming. Die vijfde titel in 7 jaar maakt onze comeback compleet. Van zodra het kan, moeten en gaan we dat moment nog vieren met onze supporters. Het is zo jammer dat zij deze fantastische en intense periode niet voluit en samen kunnen beleven. Net als al onze spelers, had ik zondag ook liever in een volle Bosuil gespeeld. Dat is deel van de ambiance en de geladenheid van deze mooie derby.”

-Deze start, deze derde plaats, deze 18 op 27 zijn beter dan verwacht. Wijzigt dat de ambitie van Beerschot?

Tuurlijk niet. Wat wij doen is elke wedstrijd voor de overwinning gaan en genieten. Elke week hebben wij een nieuwe uitdaging. Wij zetten daarnaast geen zotte doelstellingen of ambities. Bekijk ons sportief werkingsbudget. Het is een wonder dat wij bovenaan meedraaien. Deze weg blijven bewandelen, hard blijven werken en blijven verbeteren. Dat moet onze doelstelling zijn. En een groot feest met iedereen die ons een warm hart toedraagt! Van zodra het kan.