CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

Thorsten Theys: “We hebben vandaag een pagina omgedraaid, we willen tonen dat we vooruit willen.”

Vandaag zette Beerschot een eerste grote stap vooruit naar komend seizoen. Met de verlenging van Dirk Kuyt en zijn technische staf werd de eerste horde genomen om komend seizoen een weerbaar elftal op de mat te brengen. De club beseft wel dat daarmee niet alle vragen beantwoord werden. Dat werd ook duidelijk in een statement dat vanuit verschillende fangroepen en business partners gelanceerd werd. In een eerste lang gesprek met Thorsten Theys wil Beerschot nu een antwoord geven op de vragen waar zij nog mee zitten.

Thorsten, laten we eerst beginnen met het nieuws rond Dirk Kuyt. Dat moet toch voelen als een eerste grote stap in de juiste richting?

“Zeker en vast. Ik ben ervan overtuigd dat we een pagina hebben omgedraaid. Ik denk dat de verlenging van Dirk Kuyt toont dat we vooruit willen. We zijn er bijlange na nog niet, en we beseffen dat mensen vragen hebben, die we nu willen beantwoorden. Waarmee we onze intenties tonen. Onduidelijkheid is ‘bad for business’. Ik voelde de voorbije periode veel onrust en daar willen we allemaal verandering in brengen.”

“Voor alle duidelijkheid: dat is niet éénmalig voor mij. Ik wil altijd eerlijk en transparant blijven communiceren. Niet enkel vandaag. We organiseren naar de start van de competitie toe een supportersavond waar opnieuw vragen gesteld gaan kunnen worden, en waar we vooral een update kunnen geven over de vragen die we vandaag beantwoorden.”

Beginnen doen we dan best met het begin. Wat zijn de meest prangende zaken waar jij je hebt mee bezig gehouden in de laatste weken?

“Mijn taak was heel erg duidelijk: een doorlichting van de club maken en een plan maken om van een, laat ons zeggen, crisissituatie te evolueren naar een normalisering. Dat heeft zich tot nu toe beperkt tot ‘big picture things’. Daarmee bedoel ik: welke grote investeringen zijn nu nodig op vlak van sportief budget, infrastructuur, structuur en mankracht. De belangrijkste zaken zijn dus aan bod gekomen en de vinger is op de wonde gelegd. Die doorlichting gaat niet in één klap alle problemen oplossen die er zijn in deze club. Maar er is nu wel duidelijkheid over wat er moet gebeuren om Beerschot klaar te stomen voor het komende seizoen in eerste klasse. Ook vele kleinere zaken werden gehighlight om als werkpunt verandering in te brengen.”

“De belangrijkste zaken die daar zijn uitgekomen zijn dat de aanbevelingen en de plannen van de sportieve cel gevolgd zijn en opgenomen zijn in het budget.  Dat werd vandaag onderstreept door de verlenging van Dirk Kuyt en zijn technische staf. Zij waren voor mij de spreekwoordelijke eerste domino in dit proces. Daarbovenop zijn we ook druk in de weer met de planning voor infrastructuur. Zo willen we de kunstgrasvelden op het Universiteitsplein zo snel mogelijk vervangen. Ik verwacht daar nog tegen het einde van de week een akkoord met de firma die deze werken gaat uitvoeren. Budgettair is alles daarvoor wel al in orde gebracht.”

Er zijn heel wat vragen vanuit de fans rond de structuur van de club. Er zijn een aantal functies vrij zoals voorzitter, CEO, CFO en sportief directeur. Wie wordt er op die posities verwacht? 

“Ik zal daar van boven naar onder werken. Een nieuwe voorzitter aanduiden is momenteel geen prioriteit. Volgens de statuten van de club is voorzitter een voornamelijk ceremoniële functie. We hebben dus nog wat tijd om dit in orde te brengen.”

“Voor de rol van CEO is de voornaamste piste dat ik die rol zal opnemen, daar moeten we niet flauw over doen. Maar die kogel is op dit moment nog niet door de kerk. Het is wel zo dat dat we de meubels zullen bewaken tot die duidelijkheid er is. Ik besef dat dit een moeilijk thema is. Ik kan iedereen zeggen dat ik mij 100% gefocust heb om een plan te maken dat de toekomst van de club er beter laat uitzien door structuren aan te reiken, aan te geven wat er beter moet en mogelijke kansen te benutten. Als derde en objectieve een andere mening en route laten zien dan deze van de patstelling. We willen nu het plan dat opgemaakt is, eerst uit beginnen voeren. Daden zijn belangrijker dan woorden. Als we daar aan kunnen beginnen, dan hebben we een basis. In elk geval gaat het niet om mij, het gaat om de club en het gaat om gezond verstand en realiteitszin. Als een fundament is gelegd dan kunnen we in verenigde slagorde vooruit, iedereen is van belang.”

“Het is de laatste weken duidelijk geworden dat we op zoek moesten naar een nieuwe CFO en HR-verantwoordelijke. Er wordt nu gekeken naar een oplossing op HR, licentie en boekhouding. En die opvolging en continuiteit is georganiseerd, er is dus geen enkel gat dat valt. Voor HR willen we iemand in dienst nemen die ook andere administratieve taken zal uitvoeren. Voor boekhouding zoeken we nog naar een geschikt profiel. Boekhouders met voetbalkennis en licentiekennis zijn echter dun gezaaid, boekhouding sowieso een knelpuntberoep, dus het is niet makkelijk daar iemand voor te vinden. Maar er is wel een externe partner die de continuïteit zal garanderen tot we die functies hebben ingevuld.”

“Op dit moment zijn er ook nog een heel aantal gesprekken bezig met potentiële nieuwe technisch directeurs. Van zodra daar een definitieve beslissing gemaakt is, wordt dat ook zo snel mogelijk gecommuniceerd. De overdracht van scoutingsdossiers en planning is daar wel zo goed als rond. Ik herhaal dat we in het budget ook het plan van de sportieve leiding gevolgd zijn. We hebben momenteel afgesproken dat coach Dirk Kuyt een grotere rol zal spelen in het recruitment proces tot er een nieuwe technisch directeur is. Hij zal dan ook de sportieve beslissingen nemen met finale goedkeuring van de raad van bestuur.”

Daar sluit dan perfect op aan: hoe staat het met contractverlengingen en het scouten en aantrekken van nieuwe spelers? 

“Op vlak van de scouting zijn er 2 elementen: mensen en software. In het sportieve plan dat op het einde van vorig seizoen gemaakt werd, stond er een budget voor beide luiken. Dat budget is ook opgenomen in het totale budget van de club. Op dit moment zijn er daarover gesprekken met mensen om investeringen te doen op vlak van data en scouting en ook op softwarevlak verbeteren we ons. We willen dan ook iemand aanwerven voor de jeugd en iemand voor de eerste ploeg die als team samenwerken.”

“Op vlak van spelers dan. Namen kunnen we momenteel niet meegeven want dat is strategische info. Wat ik wel kan zeggen is dat ik de voorbije dagen al 5 contracten heb opgesteld voor spelers waar een akkoord mee is. Die liggen klaar om ondertekend te worden. We zijn nu in contact met die spelers om daar de laatste punten en komma’s aan te passen. Iedereen weet dat we daar geen tijd meer mee te verliezen hebben. We werken dus hard met de technische staf samen om de kern zo snel mogelijk klaar te hebben.”

Met welke sportieve ambitie start Beerschot in 1A?

“Sportieve ambitie is heel erg duidelijk: het behoud. Daarbovenop willen we een team samenstellen waarmee fans zich kunnen vereenzelvigen. Spelers die alles geven voor hun shirt en hun club. Als je voor Beerschot speelt, moet je knokken voor elke morzel grond. Die mentaliteit moeten wij van boven tot onder in deze club uitstralen. We zijn een springplank, geef je leven en hart voor Beerschot en dat zal je in de kijker plaatsen om de grotere stap te zetten.”

Terug naar het financiële dan: Hoeveel bedraagt het budget van Beerschot in 1A?

“Het totaalbudget op 1 cijfer afrekenen, vind ik geen goed idee. Want dan weet je toch nooit welk geld naar waar gaat. Wat ik wel wil meegeven is ons budget voor spelerslonen ondertussen afgeklopt is, en daar hebben we de aanbeveling van de sportieve leiding gevolgd. Dat budget voor lonen staat trouwens los van het transferbudget. Ook daar is een apart budget voor voorzien, maar het lijkt ons strategisch niet het moment om dit nu kenbaar te maken. Ik kan in elk geval elkeen op het hart drukken dat onze eigenaars daar een inspanning hebben gedaan.”

Hoe zit het met de nodige kapitaalsverhogingen die nodig zijn voor de licentie? 

“Iedereen is er zich van bewust dat dit moet gebeuren om een puntenaftrek te vermijden. Op dit moment zijn er daarover gesprekken tussen de aandeelhouders over verschillende financiële topics. Hoe sneller er een globale overeenstemming is tussen de aandeelhouders, hoe sneller hiervoor een oplossing voorzien kan worden.”

Qua cashflow, wat is de planning om openstaande facturen te betalen? 

“De maanden mei en juni zijn altijd de moeilijkste maanden van het seizoen op dat vlak. Daar lopen veel clubs een achterstand op. Ik verwacht tegen het einde van deze maand een cashinjectie en dan zullen wij onze beloftes nakomen. Dat moet ervoor zorgen dat we op dat vlak verder kunnen. Ik heb ook een heel erg duidelijke cashflowplanning opgemaakt naar volgend seizoen die er voor zorgt dat goeie afspraken goeie vrienden maken.”

Op infrastructureel vlak, ligt er ook een hele uitdaging op de plank. Zeker naar het jeugdcomplex toe. Kan je daar een update over geven?

“Het jeugdproject zoals dat goedgekeurd en vergund werd, kan met de nieuwe regels voor elite 1 niet zo uitgevoerd worden. We gaan enkel de jeugd huisvesten op het universiteitsplein. Voor de eerste ploeg wordt er gekeken naar een alternatieve piste. Daarin kaderen ook meteen die twee nieuwe velden waar we het in het begin van dit gesprek al over hadden. Die velden zijn de eerste stap van het nieuwe complex. Daar maken we dus nu al werk van terwijl we een nieuwe vergunning aanvragen voor een aangepast jeugdcomplex waar de jeugd van Beerschot en de topsportschool samen zullen gehuisvest worden.

Ook altijd een belangrijke vraag voor fans: wat mogen we verwachten qua merchandising en fan items in de store?

“We hebben heel erg goede mensen in de club die daaraan werken. De focus lag voor mij nu op de grotere topics. In de komende periode maken we werk van concretere plannen voor merchandise en fan items, maar ook van andere meer concrete dingen eens we in normaal vaarwater vertoeven”

Tot slot, heb je zelf nog iets toe te voegen?

“Het is voor mij belangrijk te herhalen dat we een bladzijde hebben omgedraaid. In onze nieuwe week is er maar 1 dag en dat is vandaag. Gisteren kunnen we niet veranderen en morgen is alles open. Ik kan met de hand op het hart zeggen dat ik echt het gevoel heb dat elkeen een inspanning doet en dat de neuzen in de zelfde richting zijn gedraaid. Het is aan ons en aan alle medewerkers om er nu keihard voor te gaan.”