A-KERN NIEUWS, CLUB NIEUWS

STERK BEERSCHOT IN OUDERWETSE CUPAVOND

Geen bekerstunt voor Beerschot… maar we zijn er wel o zo dicht bij geweest. Vergeten de platte prestatie van vorige zaterdag in Virton; onze Mannekes tapten vanavond uit een ander (en beter) vaatje, gingen vrank en vrij de strijd aan met Anderlecht… en moesten pas in de verlengingen het hoofd buigen. Na een ware spektakelmatch met vijf doelpunten, acht gele en twee rode kaarten, een offside-doelpunt voor Sporting, een own-goal van Bourdin,  veel strijd en nog een resem leuke momenten. Voetbal met een hoge amusementswaarde dus, maar met een verkeerde winnaar.

Stijn Vreven had zijn pionnetjes goed geposteerd, met Saint-Louis en Tissoudali dicht bij de rechter- en linkerzijlijn, waar ze de loop- en aanvalslijnen van Anderlecht quasi perfect ontregelden en dus het Brusselse gevaar zelfs vrij makkelijk neutraliseerden. De bezoekers puurden niks uit hun balbezit en veldoverwicht in de beginfase.

Beerschot in een omschakelrol dus – het is zo eens iets anders. Aanvankelijk wilde het nog niet echt lukken want de Kielse combinaties resulteerden enkel in flipperkastballen net voor Van Crombruggen. Maar na twintig minuten scoorden onze Mannekes toch het openingsdoelpunt. Langs een vrije trap, en dat was echt niet toevallig. Rapha Holzhauser zwiepte de bal met links voor doel, voorbij vriend, tegenstander én doelman Van Crombrugge. Een extra tikje of deviatie was er niet nodig… en onze Oostenrijkse Spielmacher mocht de 1-0 opeisen.

Een antwoord had Anderlecht niet direct in huis. En toen Vincent Kompany ook nog eens met een zoveelste spierblessure uitviel werd het er voor de wat dolende Brusselaars niet beter op. Enkel Chadli pakte op de linkerflank uit met enkele rushes en zwiepballen. Tot in minuut 40, plots, uit het niets, Saelemaekers vanop rechts laag voorzette en Nasri centraal voor doel iets te makkelijk kon afronden. Vanuit buitenspelpositie, zo bleek uit de tv-beelden. Het offsidevlaggetje van lijnrechter De Weirdt bleef echter naar beneden. En de VAR? Die was er niet als je hem nodig hebt…!

Een dwingender Anderlecht na de rust, dat direct hoge(re) druk zette en Vanhamel op de proef stelde. De beste scoringsmogelijkheid was echter voor Beerschot , halfweg die tweede helft. Holzhauser trok de actie op gang, vond centraal Vancamp die met een slim tikje-opzij Saint-Louis aanspeelde. Maar het schot van onze Franse aanvaller belandde tegen de benen van Van Crombrugge. Weg dot van een kans.

Een misser die Beerschot zuur zou opbreken. Net voor het ingaan van het laatste kwartier liep Jorn Vancamp tegen zijn tweede gele kaart aan… en met tien tegen elf leken we uiteindelijk nog kopje-onder. Op de meest knullige manier dan nog, want een goeie vijf minuten later devieerde Bourdin een voorzet van Staelemaekers ongelukkig voorbij Vanhamel. Brute pech.

Het Kielse venijn zat ‘m echter in de staart, want helemaal in de slotfase trapte de net voordien ingebrachte Loris Brogno na een holderdebolderaanval alsnog de 2-2 binnen en sleepte op die manier dik verdiende verlengingen uit de brand. Net voor affluiten werd ook Anderlecht nog tot tien herleid, na een rode kaart voor Luckassen die de doorgebroken Placca met een onvervalste rugby-tackle onderuit haalde. Wat een spektakelmatch.

Verlengingen dus. En daarin was het toch nog Anderlecht dat het verschil maakte. In de eerste minuut van de tweede verlengingen devieerde Thelin, tussen enkele twijfelende Beerschot-verdedigers, de 2-3 binnen. De kwalificatie voor de Brusselaars meteen.  Jammer maar helaas.

 

* TOESCHOUWERS: 11.500

* SCHEIDSRECHTER: Laforge

* DOELPUNTEN: 20’ Holzhauser 1-0, 41’ Nasri 1-1, 79’ Bourdin 1-2 (own-goal), 89’ Brogno 2-2, 106’ Thelin 2-3

* BEERSCHOT: Vanhamel, Reda, Prychynenko (87’ Brogno), Bourdin, Vorogovskiy, Sanusi, Holzhauser, Vancamp, Tissoudali (80’ Dom), Saint-Louis (98’ De Keersmaecker), Noubissi (73’ Placca)

* ANDERLECHT: Van Crombrugge, Kompany (25’ Dewaele), Vlap (46’ Doku), Nasri (85’ Kayembe), Chadli, Luckassen, Sandler, Lokonga, Sardella, Saelemaekers, Roofe (91’ Thelin)

* GELE KAARTEN: Vorogovskiy, Vancamp, Chadli, Vreven, Saelemaekers, Sanusi, Sardella

* RODE KAARTEN: 74’ Vancamp (2 x geel), 90’ Luckassen

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees