A-KERN NIEUWS, CLUB NIEUWS

Pierre Bourdin is graag op het Kiel

Drie jaar Cercle Brugge en daar weggegaan bij de invasie van AS Monaco, vervolgens één seizoen Lierse waar alles door het faillissement al snel voorbij was en momenteel aan zijn tweede jaargang Beerschot bezig. Ziehier het Belgische luik in de carrière van Pierre Bourdin, de 25-jarige Franse verdediger in het elftal van Hernan Losada. Met hem zetten we een boom op over vanalles en nog wat. Maar het meeste wel voetbalgerelateerd. En tussen haakjes, wie dacht dat Parijzenaars (“Oui, je suis tout à fait Parisien”) allemaal dikke nekken zijn, moet zijn mening dringend herzien. Bourdin is immers een even vlotte als sympathieke kerel, zonder capsones. Met een gezonde sportieve ambitie en – nu al – een hart voor Beerschot.

“Ja, ik ben hier graag”, flapt hij er zowat halverwege het gesprek spontaan en ongevraagd uit. “Toen ik anderhalf seizoen als vrije speler een vierjaarscontract bij Beerschot ondertekende, wist ik al het een en ander over deze traditieclub. Dat ze na het faillissement van 2013 helemaal van onderuit (‘Première provinciale n’est- ce pas?”) weer moesten opklimmen, vier keer op rij de titel pakten en zo snel mogelijk naar 1A wilden. Maar ook GBA is me bekend, onder meer door die bekerwinst in 2005. Daar heeft Mo Messoudi mij veel over verteld. Of ik het palmares van Beerschot ook ken? Ja, een kleine tien keer kampioen van België, dacht ik…”

Da’s iets te optimistisch, Pierre. Zeven titels en drie bekeroverwinningen. Maar daarmee mooi vijfde op de eeuwige ranglijst van het Belgisch voetbal. Pas op, de laatste kampioenstitel dateert al wel van 1939.

“Oei, van net voor de tweede wereldoorlog. Dan wordt het tijd dat we daar verandering in brengen. (lacht) Ik heb hier op het Kiel nog een overeenkomst voor drie seizoenen. Tegen de tijd dat dit afloopt zouden we toch al in 1A moeten staan. En dan zien we wel weer verder…”

“Ik ben tevreden met ons huidige vormpeil. Sinds Hernan Losada heeft overgenomen als hoofdtrainer  is er een déclic gekomen in de groep. Hij is een moderne trainer die iedereen mee bij alles betrekt. Bij de tactische keuzes en de manier van spelen bij voorbeeld. Hij stelt vragen, luistert naar wat de spelers te vertellen hebben, houdt daar rekening mee. Hij voelde direct aan dat de groep wat ‘down’ was en ook vooral mentaal in een serieuze dip zat na die tegenvallende eerste periode. Dus wakkerde hij de communicatie aan. Toonde ook respect voor de jongens die minder aan de bak waren gekomen. Trok hen mee in het warme bad. En iedereen reageerde positief. Er heerst een totaal andere sfeer nu. Onder hem zijn we een hechtere groep geworden. Op en naast het terrein. Kijk in dat verband naar die late gelijkmaker van Rapha Holzhauser vorige zaterdag tegen Virton. De ganse spelersbank was door het dolle heen, rende het terrein op. Dat is het échte groepsgevoel dat momenteel bij Beerschot heerst. En waar we nu de vruchten van plukken.”

Er zijn nog twee competitiewedstrijden voor de winterstop, twee keer uit. Eerst bij Westerlo, daarna naar Lommel.

“We moeten twee keer voor de volle pot gaan. Het zou mooi zijn, moesten we ongeslagen de kerstperiode ingaan. Onze goede flow moet intact blijven.”

Jij hebt je vaste stek weer beet in het elftal…

“Dat klopt. En ik vind het tactisch  plannetje met drie verdedigers prima passen in het voetbal dat we willen brengen. Het past bovendien ook in mijn kraam. Ik ben van nature uit een centrale verdediger, en doorliep in die positie de jeugdacademie van Paris Saint-Germain . Centraal en ook lateraal links, uitgerekend de positie die ik nu bekleed. Ik voel me daar goed in m’n vel.”

PSG, de naam is gevallen. Je hebt het daar tot bij de beloften geschopt alvorens je aan je Belgisch voetbalhoofdstuk bent begonnen. Nog altijd grote fan neem ik aan?

“Oh ja hoor. Woensdag heb ik hun Champions League-match tegen Galatasaray gevolgd. Vijf-nul gewonnen en gemakkelijk geplaatst voor de knock-out-fase. Ik hoop nu maar dat ze eens kunnen doorstoten tot minstens de halve finale. Of wie weet, zelfs de finale… al wil ik nog niet zo ver vooruitdenken. Ik hoop wel dat het hen lukt… en dat wij met Beerschot alsnog de promotie naar 1A kunnen pakken. Dat zou een mooie dubbelslag zijn. Dromen die werkelijkheid worden.”

'Het zou mooi zijn ongeslagen de winterstop in te gaan. Die goede flow moet intact blijven.'

Wat zijn de plannen voor tijdens de winterstop?

“Ik trek met mijn vrouw voor een weekje naar Colombia, op bezoek bij mijn schoonvader die daar een logementshuis heeft. Dat wordt een ontdekkingsreis, een kennismaking met weer een nieuwe cultuur. Ik hou ervan om mijn horizonten te verbreden. Sta nieuwsgierig in het leven. Na die korte vakantie staat de kerststage in Spanje op het programma. Ook daar kijk ik naar uit. Ik ben een fan van oefenstages, omdat daar de basis wordt gelegd voor de sportieve successen. Ons oefenkamp van voor het seizoen in Nederland werd overschaduwd door die onwaarschijnlijke beslissing van het BAS, waardoor we niet in 1A maar in 1B aan het seizoen moesten beginnen. Dat heeft toch serieus op de groep gedrukt. Nu liggen de kaarten helemaal anders. Ik heb er een goed oog in.”

Wat doet Pierre Bourdin nog meer in zijn vrije tijd?

“Mijn kennis van het Nederlands verbeteren. Ik ben toen ik bij Cercle Brugge kwam met taallessen begonnen en dat gaat steeds beter en beter. Ik woon met mijn vrouw trouwens in Kampenhout, Vlaams-Brabant, waar Nederlands wordt gesproken. Als de buren merken dat je de taal spreekt, of toch tenminste moeite doet, dan bevordert dat de integratie. En aangezien wij toch geen plannen hebben om naar Frankrijk terug te keren, wil ik me steeds meer en verder in de Belgische cultuur inwerken. Ik overweeg momenteel zelfs om een Belgische nationaliteitsaanvraag te doen. Verder heb ik zopas mijn laatste examens gedaan voor mijn UEFA-B-trainersdiploma, en ben ik van plan om in januari aan de UEFA-A-lessen te beginnen.”

Een drukke agenda. Kan daar voor aanstaande zaterdag nog een doelpuntje bovenop?

“Vorig seizoen heb ik in Westerlo ook gescoord. Dat is inderdaad voor herhaling vatbaar.”

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees