CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS, COMMUNITY NIEUWS, BUSINESS NIEUWS

ONS VERHAAL

Zeven jaar na het faillissement en het dramatische jaar 2013, voetbalt Beerschot straks, in het seizoen 2020-2021, weer in de hoogste afdeling. In 1A dus. Met in onze nieuwe rugzak vier titels op rij, drie periodetitels in 1B, twee verloren promotiefinales en een coronacrisis-jaargang. Het traject dat onze club in die periode aflegde was een emotionele rollercoaster waarin we noodgedwongen helemaal terug naar de basis gingen en uit de put klauterden. Gesteund door een schitterende achterban (bedankt supporters!) en met voetballers die één voor één fier waren en zijn dat ze bij den Beerschot speelden of spelen. Een symbiose van helende, louterende en gelukzalige ervaringen.

Allemaal samen hebben we aan die heropstanding gewerkt en onze sportieve droom waargemaakt. Met bloed, zweet en tranen. Heel veel ‘ups’ en weinig ‘downs’. Uitbundig genietend van die aaneenschakeling van sportieve successen en kampioenenvieringen. En van de terugkeer van ons stamnummer: den 13.

In die zeven jaren zijn we ongelooflijk gegroeid als club, hebben we een stevige ruggengraat gekregen, onszelf teruggevonden. De Beerschotfamilie is nu hechter dan ooit, mauve en wit nog duidelijker in ons hart en onze ziel gekerfd.

Het parcours dat we aflegden is meer dan bijzonder en uniek. 5 promoties in 7 jaar. Niemand deed het ons voor. Met even veel plezier als trots laten we die periode 2013-2020 de revue passeren:

“De nieuwen Beerschot” werd geboren tijdens die onvergetelijke Fandag van 30 juni 2013 met meer dan achtduizend supporters in het Olympisch stadion, handenvol ex-spelers die hun steun kwamen betuigen, direct vijfduizend abonnees, nieuw enthousiasme, nieuwe hoop, duidelijk omschreven ambities. En een vol huis bij de competitie-opener tegen Ternesse een goeie twee maanden later.

KFCO Beerschot Wilrijk raasde achtereenvolgens als een TGV door eerste provinciale, bevordering en derde klasse.  Respectievelijk Herentals, Esperanza Pelt en Oosterzonen bleven bij momenten nog enigszins aanklampen maar – en dat schrijven we zonder dikkenekkerig te willen overkomen -  eigenlijk werden we telkens kampioen met de vingers in de neus. Dat is nu eenmaal zo. Het leek vanzelfsprekend. Dat was het niet.

De Kielse trein denderde voort. Zelfs in die gloednieuwe Eerste Amateurreeks. En ja hoor, direct prijs. Het seizoen 2016-2017 was quasi perfect: met 80 punten op 90: 26 overwinningen, twee gelijke spelen en slechts twee verliesmatchen. Tegelijkertijd knoopte Beerschot weer aan met profvoetbal en werden ook de clubstructuur en de entourage hervormd. Professioneler uitgebouwd.

Tussendoor was er de keiharde confrontatie  met tragische overlijdens: Rik Coppens, het gezicht van Beerschot. Tim Nicot, opkomend talent op onze linkerflank. En Marc Steenackers, van supporter en horeca/cateringexpert uitgegroeid tot Algemeen Directeur. Hun sportieve en organisatorische erfenis leeft voort in onze schoot.

Wat volgde waren drie jaren in de loodzware 1B-afdeling. In het eerste seizoen pakten we de eerste periodetitel op Union en misten we uiteindelijk de promotie in minuut 89 door een discutabele penalty in het voordeel van Cercle Brugge.

Incasseren en opnieuw proberen dus, met nieuwe eigenaars. Francis Vrancken en zijn firma DCA, samen met prins Abdullah Bin Mossaad werden en zijn de nieuwe bazen op het Kiel, intussen aangevuld met Philippe Verellen, de CEO van Wolf Oil.

Poging twee kwam moeilijk op gang maar leidde via periodewinst bij Oud-Heverlee Leuven in de tweede seizoenshelft toch weer naar een promotiefinale. KV Mechelen, veroordeeld voor matchfixing, won met 2-1 in de terugmatch Achter de Kazerne. Weer in de slotfase, wat ons een tweede sportieve kater op rij opleverde. Extra-sportief volgde er nog een….

En dan zijn we bij de jaargang 2019-2020 aanbeland. Het coronaseizoen zeg maar. Opnieuw een bewogen parcours: Na een mindere start kwam Hernan Losada aan het roer. Onze Beerschotlegende zorgde voor de ommekeer en liet Beerschot weer vrank en vrij voetballen, bekroond met een periodetitel op Lokeren en finalematchen tegen OHL, waarvan Beerschot de eerste won met 1-0. Tot het coronavirus een dikke streep trok onder het voetbal, en de competities werden afgebroken, 2 dagen voor de terugmatch in Leuven.

Nu de Pro League vandaag besliste om 1A voor volgend seizoen uit te breiden naar 18 clubs en zodoende zowel OHL als Beerschot daarin een startticket te geven, hebben we onze sportieve ambitie ingelost. Wij, den Beerschot, zijn terug waar we thuishoren: op het hoogste vlak. De intrede gebeurt niet op de manier die we voor ogen hadden en ambieerden maar is wel verdiend en afgedwongen. Heel Beerschot is oprecht trots.

“Den Beer is terug”… En of we er klaar voor zijn!

tekst:Danny Geerts