CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

International Holocaust Remembrance Day: Solomon Meljado

Vandaag, 27 januari, is het International Holocaust Remembrance Day. Jaarlijks worden op die dag de slachtoffers van de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Een genocide die ook Beerschot trof. Beerschotspeler Salomon ‘Sam’ Meljado, kwam om in Auschwitz-Birkenau. Dit is zijn verhaal.

Sam Meljado werd geboren in 1905  in Amsterdam. De Nederlandse Jood verhuisde  naar Antwerpen en begon in 1922 zijn carrière bij Beerschot. Als 17-jarige maakte hij zijn debuut bij onze Beren en werd hij mee landskampioen. Meljado groeide uit tot kapitein van Beerschot en speelde in totaal veertien seizoenen voor onze Mannekes, tot en met 1936.

Eén van de vele hoogtepunten uit Meljado zijn carrière is de 2-6-overwinning in de derby tegen Antwerp in 1929. Een soort van revanche op de verloren testwedstrijd op het einde van het seizoen daarvoor (1928-1929). Toen verloor Beerschot het kampioenschap van Antwerp in een onderling duel nadat beide ploegen gedeeld op de eerste plaats eindigden in de reguliere competitie. En wat voor een revanche zou het zijn, met 2-6 ging Antwerp voor de bijl. Meljado maakte één van die zes treffers.

“Hij bezat drie bijzondere kwaliteiten: een zeldzame voetenvaardigheid die hem toeliet den bal in alle posities te stoppen en door te geven, zijn koelbloedigheid die hem in staat stelde het hoofd te bieden aan de meest onvoorziene hinderpalen, hem deed kalm blijven in de meest critieke oogenblikken en daarbij een zuiver kopspel, dat een voorbeeld was van afwerking”, lezen we in het boek ‘In memoriam sportkampioenen gingen als helden’ van André Taerwe. 

“Eens dat hij voelde dat de beste jaren achter de rug waren aarzelde hij niet de plaats te ruimen voor jongere krachten… doch Beerschot-man bleef hij met hart en ziel”, weet Taerwe ook. Meljado stopte met voetballen net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In oktober 1942 werd hij, na een verplichte tewerkstelling in een werkkamp , via de Dossinkazerne in Mechelen getransporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Daar kwam hij op 37-jarige leeftijd om het leven.

In en naast de voormalige Dossinkazerne is nu een museum, memoriaal en een onderzoekscentrum. Je kan er terecht met vragen over de Holocaust, om de slachtoffers te herdenken en je kan er verschillende rondleidingen volgen, ook over voetbal: Klik hier voor meer info.

#WeRemember 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts