CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

CEO Frédéric Van den Steen blikt terug op het seizoen: “Maximum uit deze kern gehaald”

Het seizoen 2022-2023 werd een goede twee weken geleden neergelegd. Na de wedstrijd tegen Lierse stopte het werk achter de schermen echter niet. Integendeel, voor CEO Frédéric Van den Steen was het een intense periode: voorbereidingen voor het nieuwe seizoen, evaluaties van spelers en medewerkers en gesprekken over een mogelijke overname van Beerschot. Het ideale moment om met onze CEO terug te blikken op het afgelopen seizoen, en vooruit te kijken naar komend seizoen.

Frédéric, evalueer het afgelopen seizoen eens, zowel op sportief als extrasportief vlak? 

“We hebben onze rug gerecht”, steekt de 53-jarige Van den Steen van wal. “We zijn echt van nul moeten beginnen na de degradatie. Die is trouwens zeer hard binnengekomen, zowel bij de fans als bij de spelers en medewerkers. Een competitieve ploeg bouwen, heeft veel energie gekost, net zoals iedereen intern opnieuw gemotiveerd krijgen na zo een snertseizoen. Bovendien was er de onzekerheid over wat het nieuwe competitieformat ging geven. Een hele uitdaging dus.”

“Toch zijn we er volgens mij in geslaagd om een leuke ploeg op papier te krijgen met de beperkte financiële middelen die we hadden. Dat er vandaag interesse is voor verschillende van onze spelers is daarvan het bewijs. Dat wil trouwens niet zeggen dat we die jongens meteen zullen verkopen. Ook al is onze financiële realiteit niet fantastisch. We zijn afgelopen seizoen heel wat inkomsten verloren ten opzichte van 1a. Toch zijn we erin geslaagd om onze verliezen sterk terug te schroeven door heel wat ‘cost cutting’ te doen. Maar ik wil wel al onze aandeelhouders, supporters, partners en leveranciers bedanken, mede dankzij hen, hebben we het hoofd boven water kunnen houden.”

Ben je tevreden van het afgelopen seizoen?

“Ik ben tevreden in die zin dat we het maximum uit deze spelersgroep hebben gehaald. De derde plek komt overeen met het budget van Beerschot en de prestaties die we dit seizoen hebben neergezet. Ik ben wel ontgoocheld dat we niet langer een rol van betekenis hebben gespeeld in de play-offs. Daar had ik graag nog extra progressie gezien, vooral in de topmatchen.”

“We wisten op voorhand dat deze jonge groep wisselvallig kon zijn, en dat zag je ook. We waren goed tegen de subtoppers en beloftenploegen, maar misten ervaring om in de topmatchen ook onze stempel te drukken. Hoewel we vaak goed presteerden zoals thuis tegen Beveren en RWDM, hebben we het wat laten afweten in die topwedstrijden. Jammer, want daar komen mensen voor naar het stadion hé, om hun ploeg in zo'n matchen te zien presteren.”

“Ik wil wel dit topic afsluiten met twee positieve gegevens. Ik merk dat de band tussen spelers en fans opnieuw veel beter is. Die was na het laatste seizoen in 1a gebroken. Dat onze supporters zich opnieuw kunnen vereenzelvigen met deze ploeg, is daar volgens mij de oorzaak van. Dat is trouwens iets wat we absoluut willen behouden in de komende seizoenen.”

“Ook ben ik heel erg trots op wat onze jeugdploegen dit seizoen lieten zien. De U18 speelde kampioen en won uiteindelijk ook de play-offs. Daarbovenop deden heel wat jeugdploegen het goed op (internationale) toernooien. Tel daar nog eens bij dat we een zestal jongens een contract hebben gegeven dit seizoen. Dat zijn mooie stappen die we gezet hebben en daar kan ik enkel maar iedereen bij onze academie een pluim voor geven.”

Wat brengt de komende periode op operationeel vlak?

“Veel zal afhangen van een mogelijke overname natuurlijk. Op dit moment behouden we op operationeel vlak de status quo. Bij een overname hopen we dat er extra wordt geïnvesteerd in de club. Op alle vlakken, zowel operationeel als infrastructureel en in de spelerskern.”

“Welk plan er op tafel ligt indien er geen overname komt? Dan blijven we op sportief vlak bij de huidige weg: jong, Belgisch en kostenefficiënt. Dan komen er ook geen uitbreidingen in het operationeel team. En blijft het dus inventief en creatief naar oplossingen zoeken op operationeel en commercieel vlak. Dat is een hele intensieve manier van werken, waar iedereen binnen de club constant op zijn best moet zijn. Maar dat blijft dan de enige manier om onze club te laten draaien. Op infrastructureel vlak blijft het jeugd- en oefencomplex uiteraard wel een prioriteit."

Het gaat niet enkel over geld, maar ook over de toekomst van de club.
Frédéric Van den Steen

Het woord is gevallen: ‘overname’, wat kan je daar over zeggen?

“Er zijn gesprekken aan de gang, met verschillende partijen. Er is heel veel interesse in Belgische ploegen. Dat zien we nu overal. Het filteren van de goede en slechte mogelijke overnemers is een proces dat veel tijd en moeite kost. Het gaat niet enkel over geld, maar ook over de toekomst van de club. We willen absoluut vermijden dat Beerschot met een verkeerde partij in zee gaat. De huidige aandeelhouders willen daarin het beste voor de club. De gesprekken lopen dan ook in alle transparantie en constructief tussen alle partijen. Met één doel: de toekomst van de club garanderen. Een specifieke tijdspanne erop plakken, of beloven dat er dit tussenseizoen nog een overname gebeurt, is natuurlijk moeilijk. Voor beide scenario’s ligt er een plan op tafel.”

“Ik wil wel benadrukken dat Beerschot een interessante club blijft voor mogelijke investeerders. De rijke geschiedenis, maar ook de trouwe aanhang en de commerciële mogelijkheden maken van Beerschot een interessante investering. Deze club is rauw, eigenzinnig en bovenal onsterfelijk. Dat is een goeie basis om van te vertrekken.”

Naar komend seizoen toe: wanneer mogen onze fans de abonnementenverkoop verwachten?

“Net als vorig seizoen starten we half juni met onze abonnementenverkoop. Zaterdag 17/06 wordt de eerste dag van de verlengperiode voor bestaande abonnees. Ik hoop dat we weer kunnen rekenen op een massale interesse tijdens de verlengperiode.”

“Er verandert door het nieuwe competitieformat trouwens weer wat aan onze formule. In totaal zullen onze abonnees 15 thuiswedstrijden kunnen zien in de reguliere competitie. Je hebt dan nog play-offs voor de ploegen die eindigen tussen plaats 3 en plaats 6. Al die wedstrijden zitten ook mee inbegrepen in het abonnement voor volgend seizoen als we die zouden spelen. Net zoals de memorial Marc Steenackers. Die is dit seizoen ook inbegrepen in de abonnementen.”

Tot slot, je bent hier nu 2 jaar, wat voor indruk heeft de club nu al achtergelaten?

“De club heeft mij harder aangegrepen dan ik verwacht had. Ik heb op twee jaar ook wel al wat meegemaakt he. Ik zou daar een boek over kunnen schrijven (knipoogt). Sportieve degradatie, financiële problemen, de sluiting van tribune 1, covid, wedstrijden achter gesloten deuren, etc. Persoonlijk heb ik heel veel vriendschap gekregen van de entourage van Beerschot: supporters, partners van de club, collega’s en bestuursleden.”

“Mede daardoor kom ik nog elke dag naar hier vol overtuiging en goesting. Ook al zijn de voorbije maanden zeer zwaar geweest. De steun die je van die mensen krijgt, zorgt ervoor dat je jezelf elke keer opnieuw oplaadt. Ik hoop na de moeilijke momenten uiteraard dat ik ook kan genieten van successen in de toekomst. Ik heb nog maar één keer een vol kiel gezien met de derby vorig seizoen, toen wonnen we niet. Maar ik wil graag wel eens een vol Olympisch Stadion zien na een overwinning. Ik hoop om samen met iedereen die zich nu nog inzet voor de club dat doel te bereiken.”