CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

Antwerp-Beerschot: 2003-2004

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

 

Vandaag: Antwerp - Beerschot uit het seizoen 2003-2004

KABOUTER EDDY WINT DE DERBY

Niet alleen de alleszeggende 0-4-uitzege op de Bosuil maar ook het hele verhaal errond zorgen er voor dat de Antwerp-Beerschot van 21 september 2003 de derby-geschiedenis ingaat als “onvergetelijk, superplezant en uniek”. Want het was zowaar een plastieken kabouter die onze Mannekes extra motiveerde en tegelijkertijd inspireerde naar die ruime overwinning. Een tactische meesterzet van trainer Marc Brys en team-manager Eric Verhoeven.

We zetten de zaken nog eens op een rijtje… Onze coach stormde op de maandagochtendtraining van de derbyweek de Kielse kleedkamer binnen en vertelde zijn spelers dat hij uit goede bron had vernomen dat Antwerp hen maar “een klein ploegske” vond en daar bovendien nogal lacherig over deed. Nu, met Camara, Reigel, Dickson en Snelders misten onze Mannekes inderdaad wat centimeters ten opzichte van de Antwerp-spelerskern, maar toch… Hoe dan ook, de truuk van Brys werkte: alle spelers gingen direct mee in het verhaal en de verbetenheid om een resultaat neer te zetten groeide met het uur.

Op de wedstrijddag zelf zette Marc Brys de kroon op het werk. Bij aankomst in het Bosuilstadion sprong Eric Verhoeven als eerste uit de spelersbus en glipte ongezien de bezoekerskleedkamer in, waar hij een plastieken kabouter (één van de zeven dwergen van Sneeuwwitje – die met een paarse muts en flaporen) midden op de grond zette. Toen de Mannekes even later de vestiaire binnenstapten en dat kaboutertje opmerkten, pikte Brys onmiddellijk in en liet hij uitschijnen dat iemand van de thuisploeg dat daar gezet had. “Ziet ge wel dat ik gelijk heb”, brulde hij en trapte de kabouter tegen de kleedkamermuur. “Toon straks maar dat wij geen klein ploegske zijn…!”, gaf hij zijn jongens nog mee.

Meer motivatie, laat staan richtlijnen, hadden de Beerschot-spelers niet nodig. Zij begonnen in overdrive aan de wedstrijd, wonnen vrijwel elk duel en legden de wedstrijd al in de eerste helft in een beslissende plooi. 0-3 was het halfweg met doelpunten van Mohamed Camara en twee van onze Braziliaanse goalgetter Victor Simoes. Het gestalterijke Antwerp werd in alle linies weggeblazen door de kleine Mannekes met een groot strijdershart. En toen Steve Cooreman vroeg in de tweede helft nummer vier scoorde, ontplofte het bezoekersvak helemààl en begonnen de spelers aan ‘gallery play’ te doen. Ze tikten de Great Old compleet tureluurs.

Als kers op de taart vierde de ganse Beerschot-delegatie de ruime overwinning met een perfect georkestreerde Kabouterdans op de Bosuil-grasmat. Marc Brys en Eric Verhoeven lachten in hun vuistje. En ook Kabouter Eddy gierde het uit. Hij zag eveneens dat het goed was. Opdracht volbracht!

 

ZONDAG 21 SEPTEMBER 2003 – BOSUILSTADION DEURNE

ANTWERP – BEERSCHOT  0 – 4

TOESCHOUWERS: 13.000

SCHEIDSRECHTER: Verbist

DOELPUNTEN: 15’ Camara 0-1, 32’ Victor 0-2, 37’ Victor 0-3, 56’ Cooreman 0-4

ANTWERP: Feys, Ouon (70’ Gomez), Leleu, Evens, Pinxten, Cissé, Bernath (83’ Ribus), Bukran (42’ Mamam), Heath, Goots, Sishuba 

BEERSCHOT: Luciano, Bodor, Hoefkens, Van Dooren, Reigel, Haagdoren (86’ P. Monteyne), Cooreman, Dickson (90’ Thompson), Camara, Snelders, Victor (72’ Messoudi)

GELE KAARTEN: Haagdoren, Cooreman, Cissé, Snelders

 

Die Antwerp-Beerschot was meteen de laatste grote competitiederby in eerste klasse die op de Bosuil werd betwist. Aanstaande zondag – zeventien jaar later dus – staan de Great Old en de Mannekes in Deurne Noord eindelijk opnieuw tegenover elkaar. Rood-wit start om half twee allicht met revanchegevoelens; wij met de hoop om die overwinning van toen te bevestigen.

 

Tekst: Danny Geerts

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts