CLUB NIEUWS, COMMUNITY NIEUWS

30 juni 2013: de fandag van de wederopstanding

Om deze voetballoze coronavirus-periode te overbruggen duiken we voor u in de geschiedenis van Beerschot en stoffen we op die manier voor u het fraaie palmares met zeven landstitels, drie bekeroverwinningen en ontelbare andere sportieve hoogtepunten af…

Die laten we de volgende weken en maanden op regelmatige tijdstippen de revue passeren. In woord en beeld. Pure nostalgie is het…

 

April en mei 2013 waren weer twee zwarte bladzijden in de geschiedenis van Beerschot, want in die maanden fietste toenmalig voorzitter en luchtfietser Patrick Vanoppen zijn twee seizoenen eerder opgerichte Beerschot AC definitief in de vernieling. Sportief waren we na een Play-Off 3 tegen Cercle Brugge al gedegradeerd; op 20 april werd duidelijk hoe diep de financiële put was en kwam de processie van schuldeisers, gerechtsdeurwaarders en misnoegde supporters op gang.  Eén maand en één dag later – na wekenlang hopeloos gespartel via juridische weg en het BAS - viel het doek definitief: Beerschot weer failliet. Definitief geschrapt. Bestond niet meer. Met dank aan Vanoppen die er in twee jaar in geslaagd was een club met een fiere historie van 113 jaar helemaal naar de verdoemenis te helpen.

Zondag 30 juni 2013 werd geprikt als datum voor de ultieme Fandag waarop de supporters afscheid zouden nemen van “hunnen Beerschot”… Een onwaarschijnlijk groot aantal oud-spelers, BV’s met paars bloed en andere VIP’s beloofden onmiddellijk naar het Kiel af te zakken om er een groot feest (met veel tranen) van te maken. Maar in de weken daarvoor bereikte een delegatie van onze supporters een akkoord met het bestuur van KFCO Wilrijk om de krachten te bundelen en samen onder het stamnummer 155 van start te gaan in 1ste provinciale. Meteen kreeg de Fandag van 30 juni een dubbele betekenis: de dood van Beerschot en de verrijzenis als KFCO Beerschot Wilrijk in één klap. Het zou een ongelooflijk feest worden.

Zo maar eventjes 8.000 suppoorters kwamen op de parking – en later in het Olympisch Stadion - opdagen voor een non-stop-Beerschotshow. Een resem oud-spelers en coryfeeën verkondigden hun trouw en beleden hun clubliefde tijdens de interviews op de parking.  Patrick Vervoort tekende aanwezig, samen met onder anderen Jurgen Cavens, Luciano, Carl Hoefkens, Jos Daerden, Peter Kerremans, Stani Gzil, Ronny Prins, Mark Talbut, Keith Masefield, Simba, Peter Claessens, Mo Messoudi,... Vinko Marinovic kwam zelfs speciaal vanuit Bosnië overgevlogen om erbij te kunnen zijn. Ook enkele bekerwinnaars uit 1971 kregen hun ‘moment of fame’… Enzovoort enzoverder.

Uiteindelijk speelden meer dan 60 ex-spelers en Beerschot BVs op het Olympisch gras een demonstratiematch waarin niemand minder dan Tia Hellebaut op de flank iedereen voorbijflitste. Rik Coppens gaf onder een staande ovatie de aftrap. Mama Sterchele werd in de bloemetjes gezet. De sfeer was uitgelaten, het enthousiasme spatte van de tribunes. Wat een feest. Wat een onvergetelijke Beerschot-dag. Met een lach en een traan. Met niks anders dan paars-witte harten die overliepen van emotie, opluchting, fierheid en nieuwe ambitie.

30 juni 2013 dus: het nieuwe Beerschot was geboren; Patrick Vanoppen tegelijkertijd netjes onder het tapijt geveegd. De Fandag zorgde voor een zelden geziene doorstart. Zowat iedereen in de Belgische voetbalwereld sprong mee op de Beerschot-kar.  In een mum van tijd werden meer dan 5.000 abonnementen verkocht. Voor voetbal in eerste provinciale. We mochten in het Olympisch Stadion blijven shotten (merci burgemeester Bart De Wever!). Trainer Urbain Spaenhoven werd trainer en sportief architect van het nieuwe KFCO Beerschot Wilrijk. Wat volgde kent u ongetwijfeld nog allemaal: een succesverhaal met vier kampioenstitels op rij – in één ruk van eerste provinciale naar 1B -, een fantastische doorstart, het terugkopen van ons stamnummer 13, de naamsverandering naar Beerschot VA. En nu: weer op de drempel van 1A.

Wat een rollercoaster. Het kiekenvlees staat nog altijd op onze armen.

Beerschot: wat een club, wat een supporters!

 

Tekst: Danny Geerts