CLUB NIEUWS, COMMUNITY NIEUWS

26 MEI 1976: Beerschot-KV Mechelen 6-1

Om deze voetballoze coronavirus-periode te overbruggen duiken we voor u in de geschiedenis van Beerschot en stoffen we op die manier voor u het fraaie palmares met zeven landstitels, drie bekeroverwinningen en ontelbare andere sportieve hoogtepunten af…

Die laten we de volgende weken en maanden op regelmatige tijdstippen de revue passeren. In woord en beeld. Pure nostalgie is het…

 

Het seizoen 1975-1976 was voor Beerschot meer dan degelijk verlopen. Op de slotdag werd weliswaar met 4-2 verloren bij kampioen Club Brugge maar in de rangschikking eindigden onze Mannekes op een mooie zevende plaats (van negentien ploegen!), na Club Brugge, Anderlecht, RWDM, Lokeren, Waregem en Beveren…  Kijk naar die vier laatste namen: andere tijden waren het.

Afsluiten deed paars-wit met een oefenwedstrijd in het kader van de “Trofee Gazet van Antwerpen – Beker André Deckers”. Tegenstander was KV Mechelen, en die werden met 6-1 ingepakt en binnenstebuiten gekeerd. In die periode hadden de Kakkers misschien nog wel propere handen maar blijkbaar geen al te beste voeten. Dat blijkt ten volle uit een passage van het wedstrijdverslag in Het Laatste Nieuws:

“In het tot een werf omgetoverd Olympisch Stadion  heeft Beerschot gedurende anderhalf uur zijn bestendige vorderingen op zuiver voetbalgebied onderstreept: logische balcirculatie, zich voortdurend aanbieden, gevarieerde acties. Lozano was groots voor de rust, de Denen bestendig bijzonder nuttig, Sanon sensationeel in zijn uitbraken, de jongeren (Rylant en daarna Van Landeghem) veelbelovend, Tolsa ongenaakbaar, Cabral in vordering. Resultaat: een karton en de cijfers waren niet eens overdreven.”

 

WOENSDAG 26 MEI 1976 – OLYMPISCH STADION

BEERSCHOT – KV MECHELEN  6 – 1

DOELPUNTEN:  15’ Cabral 1-0, 26’ Lozano 2-0, 35’ Cabral 3-0, 52’ Sanon 4-0, 66’ Hansen 5-0, 84’ L. Van Gucht (own-goal) 5-1, 86’ Cabral 6-1

BEERSCHOT: Lauryssen, Deraet, Tolsa, L. Van Gucht, Nielsen, Lozano, Hansen, Rylant (65’ R. Van Landeghem), Lambert, Cabral, Sanon (80’ Cornelis)

KV MECHELEN: Verbelen, Houben, Blair (35’ Talbut), Van de Sompel, Rochtus, Callaerts, Selleslagh (75’ Crabbé), Asselberghs, Van Herp, Aguas, Rits

 

Van het originele Beerschot-stadion bleef toen al niet veel meer over. De plannen voor een algemene verfraaiing werden eind mei 1976 immers in de praktijk gebracht. De hoofdtribune kreeg een opfrisbeurt:  zo werd de meer dan 50 jaar oude Olympische houten constructie verwijderd en/of ingekapseld, het dak helemaal vernieuwd en de zitjes aangepakt. De staanplaatsen, zowel ‘kant klooster’ als ‘kant fles’ kregen voor het eerst een overkapping waardoor Beerschot aan het seizoen 1976-1977 kon beginnen in een volledig overdekt stadion. Een primeur voor België.

Terwijl de werken aan onze voetbaltempel begonnen, vertrokken de Beerschotspelers op vakantie. En niet voor efkes. Zo reisde Emmanuel Sanon zo maar eventjes voor twee en een halve maand naar Haïti, waar hij op 31 juli en 14 augustus interlands speelde tegen de Nederlandse Antillen, in het kader van de kwalificatie voor het WK. Drie dagen daarna keerde hij, netjes op tijd, terug naar Antwerpen.

Ook de andere Kielse buitenlanders trokken voor een tijdje naar hun vaderland. Tommy Hansen en Benny Nielsen naar Denemarken. Arto Tolsa richting Finland, waar hij op 1 juni tegen Zweden speelde. Het onafscheidelijke duo Juan Lozano-Chico Cabral genoot samen van de zon aan de Costa del Sol, waarna Cabral nog even doorreisde naar Argentinië.

Guido Mallants en André Lauryssen tenslotte verzilverden hun reischeques, die ze gewonnen hadden op de door het Beerschotbestuur georganiseerde tombola. Mallants en zijn echtgenote stapten op het vliegtuig richting New York, keeper Dré en zijn madam naar Tenerife.

Die vakanties hadden onze Mannekes duidelijk (méér dan) goed gedaan, want in september 1977 begonnen ze op sensationele wijze aan het nieuwe seizoen: met 6-2-winst tegen Lierse in een inmiddels volledig overdekt Olympisch Stadion, dat dus ook perfect volgens plan was opgeleverd.

 

Tekst: Danny Geerts

 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts