Terug in de tijd: Anderlecht - Beerschot 1980-1981

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

Vandaag: Anderlecht - Beerschot 8-2, uit het seizoen 1980-1981

BEERSCHOT FIGURANT OP BRUSSELS KAMPIOENENFEEST… EN “TOMEK” ACHT KEER GEKLOPT

Dé wedstrijd Anderlecht-Beerschot die er in onze clubgeschiedenis zowat automatisch uitspringt, is de confrontatie van april 1981… waarin de Brusselaars na negentig minuten droomvoetbal de titel pakten en maar liefst acht ballen achter de rug van doelman Jan Tomaszewski in het Beerschotnet prikten. Een afgang was het voor Beerschot, dat in het Astridpark op sportieve waarde werd geklopt en voor één keer eens niet door de scheidsrechter werd geflikt.

Acht-twee werd het uiteindelijk voor Anderlecht. Met vier goals van Kenneth Brylle waar de Kielse defensie geen antwoord op had. Beerschot werd weggetikt door het wervelende champagnevoetbal van de thuisploeg, geraakte vrijwel nooit uit de eigen grote rechthoek weg en slaagde er amper in een goede combinatie in elkaar te boksen.

Toch mochten onze supporters in de marge van die totale Anderlecht-demonstratie ook twee keer juichen (nou ja…). Eerst toen Julien Cools op slag van rust de bal over Munaron in het lege doel had getrapt en helemaal in de slotfase via Jean Rylant, die op het uur Ignace Suply was komen vervangen. Al de rest was lijdzaam toezien en ondergaan.

“Er was geen stoppen aan”, zou Louis Van Gucht na afloop aan de verzamelde pers verklaren. “De spelers van Anderlecht kwamen van alle kanten op ons af. Van mandekking, zoals vooraf afgesproken, kon geen sprake zijn. We wisten niet wie we moesten proberen opvangen. Ook in de duels waren zij veel sterker en bovendien toonden ze zich bij de afwerking toonden superefficiënt. Een avond om nooit te vergeten. In negatieve zin wel te verstaan.”

 

ZATERDAG 11 APRIL 1981 – ASTRIDPARK ANDERLECHT

ANDERLECHT – BEERSCHOT  8 – 2

TOESCHOUWERS: 28.000

SCHEIDSRECHTER: Rion

DOELPUNTEN: 10’ Brylle 1-0, 18’ Brylle 2-0, 24’ De Groote 3-0, 40’ Cools 3-1, 43’ Brylle 4-1, 47’ Vercauteren 5-1, 52’ Nielsen 6-1, 72’ Haan 7-1, 74’ Brylle 8-1, 81’ Rylant 8-2

ANDERLECHT: Munaron, Broos, Olsen, Perusovic, Coeck, De Groote, Hofkens, Haan, Vercauteren, Nielsen, Brylle

BEERSCHOT: Tomaszewski, Van Nerum, De Weerdt, L. Van Gucht, Mücher, Suply (62’ Rylant), Lambert, Andries, Cools, Gzil, Schouwenaar

Slechts op de voorlaatste speeldag kon Beerschot met een 2-6-uitzege tegen Berchem Sport het behoud verzekeren. Het team van trainer Leon Nollet eindigde 15de en hield daar  enkel Waterschei, Beringen en Berchem achter zich. Anderlecht telde als kampioen zo maar eventjes elf punten meer dan de tweede SC Lokeren terwijl nummer drie Standard in de eindrangschikking 15 punten achterstand had.

Vijfentwintig spelers kwamen er in het seizoen 1980-1981 in actie voor Beerschot. François Van Nerum  speelde in alle 34 competitiewedstrijden, René Mücher 33, Paul Lambert 32, Louis Van Gucht en Louis De Weerdt 31, Julien Cools 29, Stani Gzil en Roger Schouwenaar 27, Jempi Andries en Paul Beloy 23, Nicky Schippers en Jean Rylant 19, Jan Tomaszewski 16, Frans Roosen en Denis Loopmans 12, Dirk Hiel 11, Harry Lubse en Frank Schrauwen 9, Ignace Suply 7, John Van Abbeny 4, Raymond Mullens, Julien Van Opdorp, Guido Mallants en Dirk Goossens 2, en Johan Coninx 1.

Stani Gzil was clubtopscorer met 8 doelpunten, eentje meer dan het duo Schouwenaar-Mücher.

Qua toeschouwersaantallen kwam Beerschot in het Olympisch Stadion aan een gemiddelde van 6.765 aanwezigen. De thuismatchen tegen Anderlecht en Antwerp trokken met 12.000 toeschouwers het meeste volk.

Het seizoen kreeg voor Beerschot nog een staartje, want na een maandenlang onderzoek van de KBVB werd onze club uiteindelijk op basis van vermoedens van omkoperij naar tweede afdeling teruggezet. Het zorgde tevens voor het vertrek van een aantal basisspelers, waaronder Jan Tomaszewski (die speler-trainer werd bij LKS Lodz), Julien Cools, Paul Beloy, Guido Mallants, Harry Lubse, Julleke Van Opdorp, René Mücher en Johan Coninx.

Tekst: Danny Geerts