A-KERN NIEUWS, CLUB NIEUWS

SCHEIDSRECHTER EN VAR BEPALEN HET RESULTAAT

ANTWERP - BEERSCHOT  2 - 1

 

Ongelooflijk, schandalig en hallucinant... dat zijn de woorden die spontaan opborrelen bij deze "grote derby", waarin Beerschot uiteindelijk aan het kortste eind trok. Mogen we ons geflikt voelen? Amai nog niet! Mogen we met een beschuldigende vinger naar de scheidsrechter en de VAR wijzen? Dat zal wel. Zelden gezien hoe Beerschot vanmiddag door de wedstrijdleiding in z'n hemd werd gezet. Met een niet gefloten penalty op Sebaoui, een afgekeurd doelpunt van Shankland, een rode kaart voor De Smet, die er geen was en elke fifty-fifty fase die in het nadeel werd beslist. Zo kan - of mag - je nooit een derby winnen.

Toch verdient Beerschot alle lof en respect voor de collectieve prestatie die het tussen half twee en kwart over drie op de Bosuilmat legde. In de eerste helft baas met het betere voetbal en een handjevol goede kansen. Na de rust verdedigend sterk, de druk van Antwerp ondergaand... maar uiteindelijk botsend op een valsfluiter die zichzelf "in the picture" wou plaatsen. En daar nog in slaagde ook. Tot plezier van Deurne Noord. Tot wanhoop van het Kiel.  

Coach Greg Vanderidt had een sterk tactisch plannetje uitgedokterd, met strikte dekking achteraan en flanken die vaak en goed mee inschoven in de omschakeling. Mede dankzij een flexibel Kiels middenveld slaagde Antwerp er ook niet in tussen de lijnen te voetballen. Alleen na dom balverlies van Lemos kwam de thuisploeg één keer in de buurt van Biebauw. Voor de rest was Beerschot baas, hoe gek dat ook klinkt met het oog op de rangschikking.

Via uitbraken op de flanken met Sebaoui en Shankland waren het onze Mannekes die de beste combinaties en kansen bij elkaar voetbalden. De Antwerp-paniekknop sprong elke keer opnieuw op rood toen de flanken overspoeld werden en de thuisverdedigers werden afgetroefd. Toch profiteerden Shankland en Sebaoui niet van dat overwicht en die scoringsmogelijkheden. Vooral de kans voor Shankland was er één die altijd tussen de palen moet.

Toen Sebaoui rond het halfuur voor Butez opdook en de Antwerp-keeper wou dribbelen maar onderuitging, verwachtte iedereen in de uitverkochte Bosuil dat ref Verboomen de bal - terecht overigens - op de stip zou leggen. Nee dus... Onbegrijpelijk, die selectieve blindheid van zowel de scheids als de mannen in de VAR-cabine.

Beerschot liet zich hierdoor niet uit z'n lood slaan, bleef geconcentreerd en met een groot hart voetballen. En dat leverde vlak voor rust dat ook de 0-1-voorsprong op. Het was uitgerekend Joren Dom die een aangeven van Avenatti laag in de verste hoek binnentrapte. Koel en efficiënt. Nul-één voor op den Bosuil, we knepen toch even in onze arm... Maar het was echt. En dik verdiend nog ook.

Dat Antwerp na de rust veel druk ontwikkelde, de vlam in de pijp wou krijgen en dringend op zoek ging naar de gelijkmaker, liet zich raden. Beerschot moest dus terug in de verdediging. En diep. Het was uiteindelijk Frey die even na het uur de 1-1 voorbij Biebauw trapte. Overleven was nu de boodschap. En dat deed Beerschot met hart en ziel. Tot scheidsrechter Verboomen een hoofdrol ging opeisen: eerst door De Smet een tweede gele kaart onder de neus te duwen, vervolgens enorm gretig naar het VAR-scherm te stappen om toch maar een doelpunt van Shankland (knappe assist Sebaoui) af te kunnen keuren voor een voorafgaande overtreding helemaal aan de overkant van het terrein. Te belachelijk voor woorden.

Oh ja, zeven minuten voor het einde knalde Frey voor Antwerp zijn tweede doelpunt van de namiddag binnen. Het stond in de sterren geschreven dat zoiets nog zou gebeuren. Enfin, dat was genoeg voor gevleide derbywinst. Met een serieuze strik rond. We hebben er niet opgelet, maar het zou ons niet verbazen dat ref Verboomen die winning goal juichend meevierde.  

 

TOESCHOUWERS: 16.000

 

SCHEIDSRECHTER: Verboomen

 

DOELPUNTEN: 42' Dom 0-1, 62' Frey 1-1, 83' Frey 2-1

 

ANTWERP: Butez, De Laet (33' Buta), Seck, Yusuf (46' Benson), Dessoleil, Bataille, Nainggolan, Verstraete, Balikwisha, Miyoshi (57' Samatta), Frey

 

BEERSCHOT: Biebauw, Dom, Radic (87' Holzhauser), Lemos, Van den Bergh, De Smet, Pietermaat (87' Coulibaly), Sanusi, Avenatti, Sebaoui (90' Vaca), Shankland  (77' Halaimia)

 

GELE KAARTEN: De Smet, Shankland, Buta, Seck, Sanusi, Dom, Holzhauser, Van den Bergh

 

RODE KAARTEN: 73' De Smet (2x geel)

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts