CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

Pierre bourdin "DE DURF EN HET GELOOF IN EEN GOEDE AFLOOP ZIJN TERUG OP HET KIEL"

Na de interlandbreak trekt de Jupiler Pro League zich dit weekend weer op gang met speeldag 15. En daarin wordt Beerschot gekoppeld aan Racing Genk. Zondagavond om 9 uur in het Olympisch Stadion. Met z'n allen daarheen want onze Mannekes kunnen de steun van hun trouwe supporters dubbel en dik gebruiken. Trouwens, het Kiel heeft na de winst in de beker tegen Francs Borains, de competitiezege tegen Seraing in het gelijkspel in Kortrijk vertrouwen getankt. Kortom, na de beaujolais eerder deze week lijkt het er nu op dat ook "le nouveau Beerschot est arrivé". Of niet, Pierre Bourdin?

"We zijn alleszins aan onze remonte begonnen, voetballen merkelijk beter en met meer vertrouwen dan in het begin van dit seizoen. En ook de sfeer in de spelersgroep is helemaal ten goede omgeslagen. Er wordt weer met plezier getraind, de intensiteit is omhoog gegaan. Daar hebben we het perfecte evenwicht gevonden. Dat is een positieve vaststelling. Bovendien beginnen we ook punten te sprokkelen en lijkt onze situatie in de rangschikking iets minder uitzichtloos dan enkele weken geleden. Al beseffen we dat we nog heel veel werk voor de boeg hebben."

"De nieuwe coach Javier Torrente en zijn staf hebben een positieve invloed op die metamorfose. We evolueerden de voorbije weken weer naar die hechte groep van vorig seizoen toen Hernan Losada en Will Still hier de touwtjes in handen hadden. Er heerst nu duidelijkheid over wat er van ons op het terrein tijdens de matchen verwacht wordt, en dat was onder Peter Maes minder of niet het geval. De klik tussen hem en de spelersgroep was nooit aanwezig en dat zorgde voor slechte matchen, tegenvallende resultaten... waardoor we uiteindelijk in een negatieve spiraal terecht kwamen. Die zijn we nu langzaam maar zeker aan het ombuigen. De communicatie is goed. Mijnheer Torrente brengt zijn ideeën klaar over, zijn assistent Greg Vanderidt is de perfecte tolk daarbij en Frank Magerman heeft eveneens een positieve invloed bij de ontwikkeling van onze speelstijl en de sfeer in de kleedkamer. Het doemdenken, de twijfel en de faalangst zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor vertrouwen, lef, gedrevenheid en geloof in eigen kunnen."

Pierre Bourdin begon in mineur aan zijn vierde seizoen in het Olympisch Stadion.

"Dat klopt. Ik heb een zware periode achter de rug. Een rollercoaster van emoties zeg maar. Het begon goed met ons huwelijk in de zomer maar daarna volgde een groot persoonlijk drama. Het kostte me een dikke maand om dat leed enigszins te plaatsen en te verwerken. Dat is uiteindelijk gelukt. Ik heb moeilijke momenten gekend maar anderzijds ook veel geleerd en aan maturiteit gewonnen. Hard gewerkt ook om sportief terug te keren. Momenteel voel ik me prima, bevrijd en vol vertrouwen. Klaar om de komende weken en maanden mee het behoud van Beerschot te verzekeren. En dat gaat lukken."

"Inmiddels heb ik me ook weer in het eerste elftal geknokt. Mijn positie in het elftal, zo op de linkerflank, bevalt me. In onze thuiswedstrijden, zeker in de eerste helft wanneer we doorgaans richting Atletenstraat spelen, voel ik de aanmoedigingen van onze supporters in vak I in m'n rug. Onze fans durven soms best kritisch zijn, en dat mag, maar ze zijn altijd eerlijk. Ze stuwen me vooruit, het geeft me positieve energie en dat vind ik een heerlijk gevoel. Mijn favoriete stek? Links in een driemansverdediging, zoals onder Hernan en Will. Omdat dat het best bij mijn fysieke mogelijkheden past. Maar ik heb ook als rechterflankverdediger gespeeld, tegen Oostende zelfs als linksmidden... en indien het moet - als al onze keepers plots zouden uitvallen - wil ik gerust ook in doel gaan staan. Da's mijn filosofie: op elke positie het beste van mezelf geven."

Zondag krijgen we Racing Genk over de vloer. Eigenlijk zouden we de goede lijn van de laatste weken moeten doortrekken en punten pakken.

"Dat is ook de bedoeling", klinkt Pierre resoluut. "Als verdedigers zullen we allicht werk genoeg krijgen want met Onuachu, Ito en Bongonda heeft Genk volgens mij het beste aanvallende compartiment uit 1A. Maar anderzijds moeten we niet te veel naar de tegenstander kijken. En uitgaan van onze eigen mogelijkheden. Zeker in eigen huis. Met Rapha Holzhauser beschikken wij over een speler met een fluwelen baltoets, wiens hoekschoppen en vrije trappen tot op de millimeter juist aankomen. Die troef moeten we meer uitspelen. Op training wordt er vaak op stilstaande fasen getraind, en dat gaat ons nog een pak punten opleveren."

"Overigens, Racing Genk ligt ons als team wel. Vorig seizoen een mooie 6 op 6 tegen behaald: thuis 5-2 (met onder meer een doelpunt van Pierre Bourdin!) en uit 1-2 (remember die wereldgoal van Jan Van den Bergh!). We gaan tegen hen onder druk komen te staan maar zelf zeker kansen krijgen. Met kopbalsterke kerels als Van den Bergh, Radic en ikzelf zit er dan wellicht ook succes in. Verder zijn Caicedo en Vaca -twee toppers ook! - veilig en wel uit Zuid-Amerika teruggekeerd. Met jetlag maar zonder blessures. Zij kunnen dus allicht ook hun belangrijke rol op het middenveld weer innemen. Ook niet onbelangrijk."

Een pronostiekske om af te sluiten?

"2-1 winst voor Beerschot."

Met doelpunten van...

"Holzhauser al zeker."

En Pierre Bourdin?

"Dat mag..." (schaterlach)

Tekst: Danny Geerts