CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

"Messi is niet alleen een geniale voetballer, maar ook een leuke kerel."

Tweeëntwintig jaar is hij, een aanvallende middenvelder in het Boliviaans nationale elftal, enorm populair in eigen land en sinds drie dagen speler van Beerschot. Ramiro Vaca is de naam, en hij moet - als het effe kan - op het Kielse middenveld straks mee de lijnen uitzetten, assists afleveren en scoren. Om zo Beerschot vanuit het degradatiemoeras langzaam maar zeker richting (betere) middenmoot te leiden. Dat lijkt op het eerste gezicht een zware last op de frêle schouders. Maar het schrikt hem niet af. Zo bleek tijdens de officiële voorstelling woensdagnamiddag in het Olympisch Stadion. Ramiro Vaca heeft zichzelf - jong en zelfzeker als hij is - duidelijke sportieve doelen gesteld. "Doorbreken in Europa en zo mijn jeugddroom inlossen. Belangrijk worden voor Beerschot. En levenservaring opdoen in een nieuwe leef- en voetbalcultuur."

Hoe belandt een jonge Boliviaanse voetballer bij Beerschot?

"Een mailtje van Jan Van Winckel bracht de bal aan het rollen. Mijn vader en ikzelf waren onmiddellijk gecharmeerd. Toen ik "Beerschot" googelde en verdere informatie inwon via de officiële communicatiekanalen van de club, was ik al snel overtuigd. Het aanbod was mooi en toen ik via Hernan Losada niks dan positieve verhalen hoorde over de historie, de sfeer, de supporters en de populariteit van vele Zuid-Amerikaanse spelers in de club was ik overtuigd. Het feit dat ik vanaf mijn jeugd al droomde om als profvoetballer aan de slag te gaan in Europa was nog een extra motivatie om die stap te zetten. Het Belgisch voetbal heeft internationaal trouwens een goeie naam, ook in Bolivia. Dat heeft eveneens meegespeeld."

En nu zit je dus bij Beerschot. Is het de eerste keer dat je in Europa bent?

"Nee, ik heb met het Boliviaanse nationale elftal eerder al eens in Frankrijk gespeeld maar dat was maar een blitzbezoekje. Hier bij Beerschot is het nu voor écht. Alleen leven in een totaal andere cultuur, me proberen waar te maken als voetballer en ervaring opdoen als mens... Het is een mooie uitdaging. Voor mezelf zorgen heb ik in Bolivia geleerd toen ik vanuit mijn geboorteplaats Tarija verhuisde om in La Paz bij The Strongest te gaan voetballen, zo'n anderhalf uurtje vliegen was dat. Daar heb ik mijn mama en papa en mijn jongere broertje en zusje ook maar weinig gezien. Nu is de afstand met hen een heel pak groter maar ik hoop dat m'n ouders wel af en toe naar Antwerpen op bezoek zullen kunnen komen."

Wat zijn je eerste impressies van Antwerpen en Beerschot? 

"Wat een prachtige stad is Antwerpen, en mijn entree bij Beerschot heb ik ook heel positief ervaren. Alles is hier zo netjes en proper, allemaal goed georganiseerd ook. Veel meer kan ik nog niet zeggen want ik heb amper twee keer meegetraind. Maar ik hou heel veel van wat ik tot nog toe al gezien heb. Materiaalman Seba is momenteel mijn toeverlaat. Hij spreekt Spaans, zorgt voor mijn introductie, helpt me met alles en nog wat,... Kortom, mijn ideale gids en begeleider. De communicatie verloopt momenteel nog in het Spaans. Ik begrijp wel Engels maar kan en durf het nog onvoldoende zelf spreken. Ik ga echter zo rap mogelijk taallessen volgen: eerst Engels en daarna misschien ook Frans of Nederlands. Sommige ploegmaats spreken wel een mondje Spaans, dat heeft de integratie vergemakkelijkt. Iedereen is hier ook zo supervriendelijk. Ik voel het, dat komt hier goed."

Je bent in de huidige Beerschotkern de enige die ooit al tegen Messi hebt gevoetbald. Hoe was dat?

"Wat heb ik toen mijn ogen uitgekeken. Zijn balbehandeling, zijn opstelling, zijn individuele acties... dat gaat allemaal zo snel, zo vlot en zo makkelijk. Bovendien denkt hij twee, drie stappen vooruit. Echt Lionel Messi is een geniale voetballer die vrijwel niet is af te stoppen. En ook een leuke kerel want na de wedstrijd heb ik een paar woorden met hem kunnen spreken. Zeer vriendelijk, spontaan, niet afstandelijk. Kortom, een fantastische ervaring."

Wat verwacht je van het voetbal in de Belgische Pro League?

"Een ander soort voetbal sowieso al is het niveau in Bolivië ook goed hoor. Hier in België zal het misschien meer tactisch zijn maar daar maak ik me geen zorgen over. Door met de nationale ploeg te spelen heb ik reeds heel wat ervaring opgedaan en verschillende speelstijlen gezien, dus dat zal wel lukken. Wanneer ik voor Beerschot kan en mag debuteren? Dat zien we nog wel en ligt volledig in de handen van de trainer. Feit is wel dat ik volgende week alweer voor een weekje naar Bolivia moet om met de nationale ploeg enkele kwalificatiewedstrijden voor het WK ter spelen (tegen Colombia, Uruguay en Argentinië, dg). Of dat over-en-weer-gereis niet te vermoeiend is? Dat valt wel mee. Ik ben ontzettend fier op het feit dat ik mijn land mag vertegenwoordigen. Dat motiveert me. Het zijn zulke ervaringen die een betere voetballer van me moeten maken."

Dat de Beerschotsupporters van mij gaan houden zou mijn Europese voetbaldroom nog meer glans geven
Ramiro Vaca

En daarna dan je definitieve start bij Beerschot. Je weet toch dat de Beerschotsupporters gek zijn van Zuid-Amerikaanse voetballers en die snel in hun hart sluiten? Er zijn er hier al een pak de revue gepasseerd: Luciano, Cruz, Losada, Colman, Kagelmacher,...

"Dat heeft men mij inderdaad al verteld, en had Hernan Losada ook gezegd. Ik hoop dat ik weldra ook in dat rijtje mag terechtkomen. Dat de Beerschotsupporters van mij gaan houden zou mijn Europese voetbaldroom nog meer glans geven."

Zie je Beerschot als een carrièrestap naar nog meer en nog beter?

"Oei, daar ben ik in de verste verte niet met bezig. Ik heb hier een mooi contract voor drie seizoenen getekend en mijn enige ambitie is om bij Beerschot zo goed mogelijk te presteren en de verwachtingen in te lossen. Hier slagen, veel spelen en belangrijk zijn, dat is alles waar ik aan denk. Wat de toekomst brengt, dat zien we dan wel..."

Tekst: Danny Geerts