CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

EVEN KENNISMAKEN MET ONZE NIEUWE TRAINER ANDREAS WIELAND

"DIT SEIZOEN MOET DE START VAN HET NIEUWE BEERSCHOT WORDEN"

De eerste trainingsweek in de aanloop naar het nieuwe seizoen zit erop, en dan - al is het nog vroeg natuurlijk - lijkt de tijd rijp voor een eerste evaluatie van onze nieuwe trainer Andreas Wieland. De 38-jarige Oostenrijker oogt ontspannen en klinkt gedreven tijdens deze eerste échte babbel. Sind Sie zufrieden Herr Wieland?

"Zeer zeker. Het is een interessant begin geweest met direct nog een handjevol nieuwkomers op training. Ik ben werkelijk opgetogen over de werkijver van mijn spelers. Ze zijn gretig en ijverig, er heerst een goede mentaliteit op het trainingsveld en in de kleedkamer. Ook de omstandigheden zijn quasi perfect: een prima trainingsveld, goede verzorging en algemene omkadering, een staff die samenwerkt en duidelijk communiceert. Kortom, we kunnen hier in optimale omstandigheden naar de start van het nieuwe seizoen toewerken. Het zullen acht zware, intense weken worden... maar we zullen die tijd nuttig invullen."

Evalueer je spelerskern eens.

"Ik meen dat we een goede mix hebben van jonge gasten en wat meer ervaren spelers waaruit een stevig elftal kan gedistilleerd worden. Ook de beloften die momenteel met de A-kern meetrainen geven een uitstekende indruk. Ik proef de gretigheid van iedereen in en rond de club. Maar bij momenten ook nog de pijn en frustratie nog van het voorbije seizoen. Dat is enigszins logisch. Ik heb ook meegekregen hoe dramatisch de jaargang 2021-2022 voor Beerschot is verlopen. En hoe diep die ontgoocheling bij iedereen zit. Ook en zeker bij onze supporters. Daar moeten we nu een dikke zwarte streep onder trekken."

Hoe wil je met Beerschot gaan voetballen en op die manier ook de supporters overtuigen terugwinnen?

"Het moet een combinatie worden van pro-actief voetbal waarbij we in balbezit heel dominant willen zijn. Steeds starten met een offensieve instelling en tegelijkertijd denken aan het attractieve aspect. En verder moet de intensiteit hoog liggen. Daar moeten we de komende weken allicht het hardst aan sleutelen. In vergelijking met het voetbal in Oostenrijk, waar heel veel nadruk ligt op de intensiteit op training én tijdens de wedstrijden, moeten we hier zeker nog enkele tandjes bijsteken."

Verschijn je hier niet als een totale onbekende van het Belgische voetbal, en is dat geen probleem?

"Niet echt. Ik ben wel degelijk goed geïnformeerd. Onder meer Dominik Thalhammer, de huidige hoofdcoach van Cercle Brugge, met wie ik in Oostenrijk nog heb samengewerkt, heeft me nuttige tips en informatie gegeven. En ook via een assistent van Alfred Schreuder toen die vorig jaar bij Club Brugge aan de slag was. Die info heb ik allemaal netjes opgeslagen. Bovendien heb ik zelf ook wel mijn huiswerk gemaakt en me in het reilen en zeilen van het Belgische voetbal ingewerkt. Nee, ik begin allesbehalve als een leek aan mijn job hier."

Wat vind je van het competitieformat 1B?

"Is ongeveer hetzelfde als in de Oostenrijkse tweede liga. Daar spelen met Austria II en Rapid II ook de beloftenelftallen mee. Ik vind het helemaal niet raar of gek. Integendeel, het is een interessant opzet."

Al kennisgemaakt met de Beerschotsupporters?

"Voor en na de trainingen heb ik al wel een praatje gemaakt met een aantal fans. Je proeft dat ze naar succes hunkeren en zo rap mogelijk weer naar 1A willen. Van hun reputatie heb ik ook al gehoord hoor. (lacht) Trouw en superfanatiek, maar enorm kritisch als de spelers er niet voor de volle 100% voor gaan. Heb ik geen probleem mee. Ik ben zelf ook zo. Ik eis focus en inzet van mijn spelers... en kan beloven dat dit volgend seizoen te zien zal zijn."

Heb je al zicht op de sterkte van de ploegen in 1B, en wat zijn de doelstellingen waarmee Beerschot straks de competitie instapt?

 "Da's nog wat vroeg hé. We werken stap voor stap: fysiek in orde zijn, ploeg kneden, de oefencampagne zal een goede waardemeter zijn. Uiteraard willen we graag meedoen voor de prijzen. Promotie is natuurlijk het ultieme doel. Maar laat ons eerst maar rustig bouwen aan het nieuwe Beerschot. Dat is al een grote uitdaging op zich."

Bevalt je nieuwe leven in Antwerpen je al een beetje?

"Oh ja hoor. Momenteel heeft mijn vrouw nog een job in Oostenrijk tot juli. Daarna reist ze samen met onze drie kinderen af naar Antwerpen. Momenteel ben ik op zoek naar een huis waar we kunnen wonen en ons gelukkig voelen. Mijn eerste indruk van de stad is zeer positief. Antwerpen lijkt me een bruisende stad met een aantal totaal verschillende wijken die toch op elkaar lijken aan te sluiten. Heel multicultureel ook. Men had me verteld dat Antwerpenaars door de andere Belgen als 'redelijk arrogant' worden versleten. Daar heb ik echter nog niks van gemerkt. Integendeel. De mensen waar ik mee gesproken heb toen ik met vragen zat, waren steeds vriendelijk, hoffelijk en galant. De sfeer zit hier goed, vind ik. Qua aanpassing verwacht ik dan ook weinig tot geen problemen. Ik begin zelfs al wat Nederlands te begrijpen."

Dus: indien we kampioen moesten spelen geef je je overwinningsspeech in het Nederlands?

"Oké. Deal!"

Tekst: Danny Geerts
 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts