A-KERN NIEUWS, CLUB NIEUWS

BEERSCHOT DE KANSEN, STANDARD DE KWALIFICATIE

STANDARD - BEERSCHOT  2 - 0 na verlengingen

Een falende afwerking, vijf schitterende reddingen van Standard-doelman Henkinet en twee doelpunten in de verlengingen van Muleka en Bokadi hebben Beerschot uit de kwartfinale van de Beker van België gehouden. Jammer en zuur is het, want onze Mannekes waren op Sclessin de betere ploeg en verdienden hun plaats bij de laatste acht in de Croky Cup. Eén ding vergaten Holzhauser & co echter: scoren, en laat dat in het voetbal nu net het belangrijkste zijn. Ondanks die onfortuinlijke uitschakeling tankte Beerschot vanavond vertrouwen voor de Grote Derby tegen Antwerp van zondagnamiddag. De prestatie mocht er immers zijn: de instelling was oké, het voetbal bij momenten overtuigend en het fysiek vermogen prima. Alleen in de afwerking lieten we het dus afweten. Laat ons hopen dat Beerschot de doelpunten heeft opgespaard voor zondag. 

Javier Torrente gunde het kwartet Dom-Van den Bergh-Vaca-Shankland rust voor deze bekermatch. Hierdoor verschenen De Smet, Lemos, Suzuki en Soumaré aan de aftrap. Onze Argentijnse coach had zijn pionnen goed opgesteld want Beerschot ving de druk van Standard moeiteloos op en creëerde in de omschakeling dreiging en de betere kansen. Het balbezit was weliswaar voor de thuisploeg maar Holzhauser en Soumaré zorgden ervoor dat Henkinet meer op de proef werd gesteld dan Vanhamel.

Zo zweefde de Standard-doelman een schot van Holzhauser stijlvol uit de hoek terwijl Soumaré een schoentip te kort kwam om een schot van Caicedo, na een afgeslagen vrije trap, in doel te verlengen. Beerschot bleef ook na die twee scoringsmogelijkheden goed tussen de linies combineren en toonde zich in verdedigend opzicht attent en stevig in de duels. Lemos en Radic zorgden voor de nodige grinta achteraan, terwijl Vanhamel slechts één keer echt in actie moest komen bij een poging van Klauss. Onze Mannekes overtuigend winnaars op punten na een best genietbare eerste helft.

Ook na de rust bleef Beerschot de betere ploeg. Pietermaat moest na een hoekschop eerst nog wel Vanhamel bijspringen op de doellijn maar daarna was het eenrichtingsvoetbal naar het Standard-doel. Soumaré, Bourdin en Holzhauser kwamen alledrie dicht bij de 0-1 maar een attente Henkinet schudde twee sublieme reddingen uit z'n mouw en werd ook één keer geholpen door zijn doelpaal. Vooral de kans voor Holzhauser was er één met een grote K: vrijgespeeld door Soumaré verscheen hij alleen voor de doelman, maar zijn schot vanop tien meter werd schitterend uit de hoek geduikeld. Daar hadden onze Mannekes de kwalificatie voor de kwartfinale moeten veiligstellen. Ook Joren Dom pakte in de slotfase nog uit met een kopbal in de korte hoek maar weer was het Henkinet die met zijn vijfde knappe redding de Luikse meubelen redde. Verlengingen dus...

En uitgerekend in die 30 extra minuten liep het alsnog mis. Want wat Beerschot niet lukte - scoren - deed Standard vroeg in de eerste verlening wel. De ingevallen Muleka werd even uit het oog verloren bij een hoge voorzet, en daar profiteerde hij van met een rake kopbal. Zo onverdiend. Zo spijtig. In de slotminuut scoorde Standard nog een tweede doelpunt op de counter met een simpele binnentikker van Bokadi. Slotsom: geen trip naar de Heizel later dit seizoen. Maar wel vertrouwen voor de derby. 

 

TOESCHOUWERS: 3.000

SCHEIDSRECHTER: Van Damme

DOELPUNTEN: 94' Muleka 1-0, 119' Bokadi 2-0

STANDARD: Henkinet, Fai, Sissako, Dussenne, Nkounkou, Cimirot (106' Al-Dakhil), Raskin (59' Bokadi), Carcela (91' Rafia), Dragus (59' Tapsoba), Donnum (74' Pavlovic), Klauss (90' Muleka)

BEERSCHOT: Vanhamel, Halaimia, Radic, Bourdin, De Smet (72' Van den Bergh), Lemos (55' Dom), Pietermaat, Caicedo (97' Mukuna), Holzhauser (72' Vaca), Suzuki (90' Shankland), Soumaré (91' Sebaoui)

GELE KAARTEN: Sissako, Lemos, Dragus, Holzhauser, Dussenne, Tapsoba

RODE KAARTEN: geen

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts