CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

Andreas Wieland is de nieuwe coach van Beerschot

Beerschot heeft een nieuwe hoofdcoach: Andreas Wieland. Hij tekende maandag een contract van twee jaar op het Kiel met een optie in geval van promotie. De 38-jarige Oostenrijker zal vanaf 20 juni de trainingen leiden.

“Beerschot is bij deze aanstelling niet over één nacht ijs gegaan”, vertelt voorzitter Francis Vrancken. “We hebben ervoor gekozen om onze nieuwe coach via een lang en gestructureerd proces aan te trekken. Coach Wieland was voor ons een topkandidaat vanwege zijn profiel, voetbalvisie en karakter.”

“Ook qua persoonlijkheid past onze nieuwe hoofdcoach bij de club”, vindt Algemeen directeur Frederic Van den Steen. “Andreas is zeer energiek en ambitieus. We zijn bewust op zoek gegaan naar een jonge, moderne coach met toch ervaring. Qua profiel is hij misschien het best te vergelijken met Alexander Blessin (ex-KV Oostende) of Dominik Thalhammer (Cercle Brugge). Van die laatste was hij ook assistent bij LASK. Hij heeft een achtergrond als leraar, opleider en ervaring als hoofdcoach.”

“Wieland staat voor hoge pressing, ‘vollgas’ voetbal en een sterke organisatie. Bloed aan de palen wordt daarbij één van de sleutelbegrippen”, vertelt technisch manager Sander Van Praet. “We willen terug naar de voetbalidentiteit van Beerschot. Coach Wieland wil zo’n gezond agressief voetbal spelen. Dat, gekoppeld aan zijn ambitieuze en energieke persoonlijkheid, gaf voor ons de doorslag.”

Die ervaring uit zich op het hoogste niveau bij de Oostenrijkse club LASK. Hij was daar eerst twee seizoenen assistent. In september 2021 nam Wieland dan het roer over nadat Dominik Thalhammer ontslagen werd. In totaal coachte hij LASK dit seizoen in 32 wedstrijden in zowel de Oostenrijkse Bundesliga, de UEFA Conference League en de Oostenrijkse Beker. Wieland zorgde voor Europese overwintering met LASK door als eerste te eindigen in Groep A, uiteindelijk werden ze uitgeschakeld door Slavia Praag.

“Ik kan niet wachten om aan dit nieuwe project te beginnen”, vertelt Wieland. “Ik vond het een heel erg interessante kans om hier bij Beerschot iets nieuws te kunnen bouwen. Ik kijk er naar uit om de spelers te zien op het veld en om de tribunes hier vol fans te zien.”

De komende dagen en weken zal coach Wieland zich verder inwerken bij de club en gesprekken voeren met alle stafleden. Vanaf 20 juni begint Beerschot, onder leiding van z’n nieuwe hoofdcoach aan de voorbereiding. Het speelschema van die voorbereiding wordt begin juni gecommuniceerd.