CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

31 MEI 1960: PELE OP DEN BEERSCHOT

ZOETE KIELSE HERINNERINGEN

Vandaag is het exact vierenzestig jaar geleden dat één van de grootste voetballers aller tijden zijn kunstjes op de Olympische grasmat etaleerde: Edson Arantes do Nascimento. Of zeg maar: Pele. In mei en juni 1960 toerde deze Braziliaanse balgoochelaar met zijn team Santos door Europa. En Antwerpen was één van de vele stopplaatsen.

Het bonte gezelschap streek op dinsdag 31 mei neer op het Kiel, voor een oefenmatch tegen het Beerschot van Rik Coppens. Het werd een demonstratie waarbij iedereen zich vergaapte aan het wondermooie Braziliaanse sambavoetbal, een dubbele hattrick van Pele ‘himself’ en een wereldgoal van Rik Coppens. Dat Beerschot werd weggespeeld en op een 1-10-nederlaag werd getrakteerd was eigenlijk maar bijzaak…

Beerschot had in de slotfase van het seizoen 1959-1960 de titel door de vingers laten glippen. Het puurde slechts één puntje uit een 0-0-gelijkspel thuis tegen Sint-Truiden en twee 1-0-nederlagen bij Olympic Charleroi en Beringen.  Lierse mocht de kampioenstitel vieren, al werden die in de slotmatch op het Kiel nog wel met 5-1 ingeblikt. Te laat echter… Trainer René De Vos mocht beschikken; de Hongaar Bela Sarosi ingehaald als zijn opvolger. Maar ondanks die zure pil werd het seizoen toch nog uitgewuifd met een prestigieuze oefenmatch. Tegen Santos, met als hoofdattractie de enige echte Pele.

Heel voetbalminnend Antwerpen was uitgerukt naar het Olympisch Stadion om die partij bij te wonen. Het Kiel werd overrompeld: alle zitjes in de tribune waren volzet, de volksplaatsen puilden uit, buiten stonden lange rijen wachtenden minutenlang aan te schuiven in een poging om toch nog binnen te geraken. Er werd geduwd en gevochten, geroepen en gevloekt, inkompoorten geforceerd. Iedereen wilde er immers bij zijn om wereldvedetten als Pele, Coutinho, Mauro, Pipo, Zito en al die andere balgoochelaars eens ‘live’ aan het werk te zien. Logisch, want zij vormden de ruggengraat van het Braziliaans elftal dat twee jaar eerder op het WK in Zweden wereldkampioen was geworden.

Meer dan 30.000 toeschouwers wurmden zich uiteindelijk binnen. Tot in de bomen, in de verlichtingspalen, op de reclameborden. Overal waar maar kon. Uit veiligheidsoverweging werden de loketten meer dan een uur voor de wedstrijd gesloten, terwijl een opgetrommelde politiemacht alle ingangen van het stadion versperde en afsloot. Duizenden supporters zonder kaartje bleven op die manier in de kou staan. Teleurgesteld, gefrustreerd, boos,…

De wedstrijd loste de verwachtingen méér dan in. Santos voetbalde als Braziliaanse tovenaars; het duo Pele-Coutinho gaf een ware demonstratie, waarin voor Beerschot – dat de Nederlandse topper Faas Wilkes als gastspeler had - enkel maar een figurantenrol was weggelegd.

DINSDAG 31 MEI 1960 – OLYMPISCH STADION
BEERSCHOT – SANTOS  1 – 10
TOESCHOUWERS: 30.000
SCHEIDSRECHTER: Versyp
DOELPUNTEN: 5’ Pele 0-1, 6’ Coutinho 0-2, 20’ Pele 0-3, 27’ Pele 0-4, 49’ Tite 0-5, 60’ Coppens 1-5, 70’ Pele 1-6, 70’ Urbatio 1-7, 87’ Urbatio 1-8, 88’ Pele 1-9, 89’ Pele 1-10
BEERSCHOT: Gernaey, Wouters (46’ Maertens), Geeraerts (46’ Storme), Vanhemelryck (46’ Bauweraarts), Raskin, Huysmans, Van Hostayen, De Borger, Wilkes, Coppens, Drieskens
SANTOS: Laerto, Mivo, Ze Carlos (46’ Falja), Calvette, Fornuga, Zito (46’ Urbatio), Somavi, Mengalvio, Coutinho, Pele, Pepe (46’ Tite)

Pele groeide uit tot de absolute uitblinker met zes doelpunten en acties om duimen en vingers bij af te likken.  En toch was het grootste applaus van de avond voor het doelpunt van Beerschot, gescoord door Rik Coppens. Op het uur, toen Santos al met 0-5 leidde, pikte Coppens een hoekschop van Johnny Van Hostayen uit de lucht, trapte de bal eventjes omhoog om hem in éénzelfde beweging met een ouderwetse ‘trekbal’ over zijn schouder in de winkelhaak te knallen.
“De schoonste goal van den avond”, daar was iedereen het over eens. Zelfs Pele stapte op Rik Coppens af om hem met zijn wonderdoelpunt te feliciteren.

Tekst: Danny Geerts