NIEUW JAAR, OUD SCENARIO

RACING GENK - BEERSCHOT  4 - 1

Weer een zware nederlaag voor Beerschot, dat in de Cegeka Arena bij momenten wel goed meedeed, eindelijk nog eens een doelpunt maakte, maar eens te meer met zijn beperkingen werd geconfronteerd: slap verdedigend werk, te weinig duelkracht en zwakke afwerking. Aan goede bedoelingen ontbrak het niet maar dat bleek onvoldoende om Racing Genk pijn te doen. Of punten te ontfutselen. Een zware en kansloze 7-0-rammeling zoals tegen Anderlecht werd het niet in Limburg maar deze vier tegentreffers plakken toch weer aan onze ribben.

Wouter Biebauw en Felipe Avenatti kregen van trainer Lucho Torrente een basisplaats voor deze eerste competitiewedstrijd van 2022, en het was onze Uruguayaanse aanvaller die zich als goed kaatsend aanspeelpunt onmiddellijk positief deed opmerken. Bovendien lag hij ook aan de basis van de eerste echte grote kans voor onze Mannekes toen een voorzet van De Smet door Vandevoordt werd afgeweerd... maar Holzhauser de afvallende bal net voorlangs knalde.

Meer zou Beerschot in offensief opzicht niet meer tonen in de eerste helft want daarna nam Racing Genk het initiatief over. Beerschot werd in alle linies overlopen, gaf in de verdediging te veel ruimte weg en liet zich al te eenvoudig wegtikken. Won ook geen duels meer en toonde zich slordig bij het uitverdedigen. Het gevolg liet zich raden: twee tegengoals in een tijdspanne van een dikke tien minuten. Het was de kwikzilveren Japanner Ito die het verschil maakte. Eerst met een assist richting Hrosovsky (keurig binnengekopt), daarna met een doelpunt van eigen makelij. Het tegenwerk dat onze verdedigers bij beide doelpunten boden, was telkens veel te schuchter. Het oude zeer...

Beerschot toonde een pak meer gretigheid in de tweede helft en dat zorgde voor een evenwichtiger spelbeeld. Avenatti kreeg de beste mogelijkheid op een aansluitingstreffer maar kopte naast; aan de overzijde viel een schot van Ito bovenop de lat. De bal circuleerde nu merkelijk beter door de Kielse rangen, echt uitgespeelde doelkansen bleven echter uit. Enkel Vaca trapte rond het uur een (eerste) bal tussen de palen.

Bij de thuisploeg verliepen de aanvalsgolven sneller en zuiverder, maar de afwerking minder efficiënt. Zo strandden achtereenvolgens Ugbo, Bongonda en Hrosovsky op Biebauw, Radic en Lemos. De definitieve beslissing kwam er in het slotkwartier. Eerst zag het er naar uit dat Avenatti dan toch ging tegenscoren maar Vandevoordt redde met een knappe reflex. Eén minuut later legde ref D'Hondt aan de overkant de bal op de stip na een overtreding van De Smet in de zestien. Het was Bongonda die de penalty verzilverde voor de 3-0. In de ultieme slotfase versierden onze Mannekes een troostprijsje met een doelpunt van de ingevallen Noubissi. De eerste treffer na bijna zes doelpuntenloze matchen. Toch eindigde de partij nog op een valse noot want in blessuretijd trapte Nemeth de 4-1-eindstand op het bord. Hoe dan ook een te zwaar verdict.

TOESCHOUWERS: 0

SCHEIDSRECHTER: D'Hondt

DOELPUNTEN: 20' Hrosovsky 1-0, 32' Ito 2-0, 79' Bongonda 3-0 (strafschop), 88' Noubissi 3-1, 90+2' Nemeth 4-1

RACING GENK: Vandevoordt, Sadick, Arteaga, Ito (84' Oyen), Heynen, Bongonda (84' Cuesta) Hrosovsky, Eiting (72' Tresor), Ugbo (89' Preciado), Muñoz (89' Nemeth), Lucumi

BEERSCHOT: Biebauw, Dom, Radic, Lemos (71' Shankland), Bourdin, De Smet, Pietermaat, Vaca, Holzhauser (84' Noubissi), Suzuki, Avenatti

GELE KAARTEN: Lemos, Arteaga, Vaca